Annons

Argentinsk historiker: ”Mengele odlade tvillingar”

I den brasilianska staden Candido Godoi är det lätt att se dubbelt. En av fem graviditeter slutar nämligen i tvillingfödsel här. Nu hävdar en argentinsk historiker att nazidoktorn Josef Mengele är orsaken till detta.

Under strecket
Publicerad

Josef Mengele kallas också Dödsängeln och var en tysk nazistisk läkare och SS-man med ett stort intresse för rashygien. Han arbetade på koncentrationslägret Auschwitz-Birkenau där han utförde grymma experiment på lägerfångarna. Bland annat engagerade han sig i kortväxta personer och tvillingar, så kallade Mengeles Zwillinge, vilka han exempelvis bytte blod på. Många av de ”patienter” som överlevde Mengeles experiment blev svårt skadade och handikappades allvarligt.

I slutet på 40-talet hann rättvisan ikapp Mengele och hann flydde till Argentina. Under större delen av 70-talet levde Mengele strax utanför São Paulo, Brasilien, sägs det – men i en ny bok av historikern Jorge Camarasa, expert på efterkrigstidens naziflykter till Sydamerika, framkommer att Mengele också tillbringade mycket tid i den lilla staden Candido Godoi.

Annons
Annons
Annons