Argentina anklagas för domstolstrots

En amerikansk domare anklagar Argentina för domstolstrots med hänvisning till att landet aktivt försökt kringgå domstolens beslut. Beslutet kräver att Argentina inte gör några räntebetalningar innan de borgenärer som inte accepterade en omstrukturering av landets statsskuld kompenserats.

Under strecket
Reuters, TT
Publicerad
Annons

Argentina hamnade i statsbankrutt 2002 och har sedan dess kommit överens med borgenärer om omstruktureringar av obligationsbetalningar. Men en grupp av finansbolag som håller argentinska statsobligationer har inte accepterat omstruktureringsvillkoren och i stället stämt Argentina i en amerikansk domstol. Domstolen beordrade tidigare i år Argentina måste betala finansbolagen över 1,3 miljarder dollar innan några betalningar till andra borgenärer görs, vilket gjorde att Argentina missade en utbetalning i juli.

Argentina har nyligen antagit en lag som tillåter landet att kringgå domstolens beslut. Landet kommer att sätta in räntebetalningar i en inhemsk bank på tisdag för att kringgå att utbetalningarna fryses i amerikanska banker, enligt källor inom landets centralbank.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons