Argentina – grusets nya kungarike

Argentina är vad Sverige var på 80-talet – världens främsta grusnation i tennis. En hel värld uppmärksammade utvecklingen under Öppna franska 2004, då två argentinare var i final. Gaston Gaudio besegrade Guillermo Coria. SvD har besökt Buenos Aires ATP-turnering där tre hemmaspelare nådde semi-final och Gaudio tog titeln.

Under strecket
Publicerad
David Nalbandian, ett av Argentinas nya starka kort inom grustennisen.

David Nalbandian, ett av Argentinas nya starka kort inom grustennisen.

Annons

BUENOS AIRES, SVD

Vilas Club ligger bara några hundra meter från Buenos Aires Lawn Tennis Club där Buenos Aires ATP-turnering spelas. Här har Guillermo Vilas i årtionden öppnat dörrarna till sina tennisbanor för dem som i dag utgör den argentinska tenniseliten.
– De var alla här som unga pojkar. De tränade under förmiddagen och på eftermiddagen spelade de små turneringar mot varandra. Coria gick nästan alltid till final i deras turneringar, trots att han var den minste, säger Vilas med ett leende.
Att legenden och ikonen Vilas lät de unga talangerna spela på sina tennisbanor har betytt mycket för tennisens utveckling.
– Men det sträcker sig mycket längre tillbaks än så, förklarar Guille Salatini, expertkommentator för tv-stationen Fox Sports.
Salatini spelade själv tillsammans med Guillermo Vilas i Buenos Aires Lawn Tennis Club i början av 70-talet, och vann åtskilliga lagmästerskap tillsammans med Vilas.
När jag frågar hur det kommer sig att tennisen i Argentina är så bra i dag svarar han kort Vilas och fortsätter:
– Argentina har alltid haft bra tennisspelare, men med Vilas nådde tennisen plötsligt ut till folket och boomen skapades.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons