Annons

Anders Melldén:Årgångshets eller ej? Du bestämmer

Illustrationsbild
Illustrationsbild Foto: ERIK MÅRTENSSON / TT

Vad menas med en bra årgång och vad innebär motsatsen – finns det dåliga årgångar? Anders Melldén om för och nackdelar med att döma ett vin efter årgång.

Under strecket
Publicerad

En hagelstorm har precis överraskat Barolo och Barbaresco. På Instagram skriver Claudia Cigliuti att hon klarade sina vingårdar med hjärtat i halsgropen, men hos andra producenter visas bilder på spruckna druvor till följd av de små iskulornas framfart. Att inte alla vinodlare får magsår är otroligt. De borde ju vara nervösa från april till oktober år ut och år in – precis som alla bönder eller andra vars livnäring hänger på den sköra vädertråden. Vi vindrickare sammanfattar denna enorma press på vinodlaren i en enda mycket förenklad fråga: Är det en bra eller dålig årgång?

Just nu presenteras 2018 från Bordeaux runt om i världen. De flesta är överens – det är en mycket bra årgång. Hetsen kommer att vara enorm när dessa viner inom kort når marknaden. Samma sak gäller 2008 från Champagne som nu lanseras från olika producenter, och vissa av vinerna är omöjliga att köpa för en ”vanlig” vinälskare eftersom det mesta inhandlas av slipade vininvesterare. Vin har ju i många fall visat sig vara säkrare investeringar än aktier så det är förståeligt, om än ganska tråkigt.

Annons
Annons

Vill du, som jag, ”bara” dricka vinet kan det alltså vara bättre att satsa på en inte fullt så uppmärksammad årgång. Det finns många fördelar med det: Vinerna är billigare, de är lättare att få tag på och de är oftast njutbara tidigare. Dessutom görs det enligt mig inga dåliga årgångar längre.

Chablis och delar av Bourgogne har under flera års tid drabbats av frost om våren som förstört delar av blomningen. Hagelstormar som den i Barolo och Barbaresco inträffar titt som tätt. Vanligt regn i skördetid kan sänka koncentrationen av smaker, och fuktigt sommarväder ger risk för mjöldagg och sjukdomar … Dessutom är vinrankans växtcykel tvåårig så ett års väder påverkar nästa. Men duktiga producenter visar sin rätta styrka när vädrets makter inte är med dem. De säger ”utmanande” när vi säger ”dålig”.

Att följa ett vin i alla dess årgångar, enkla som svåra, soliga som regniga, det är för mig själva essensen av vindrickande.

En bra årgång för en vinodlare är lättarbetad och ger stor skörd av hög kvalitet. En utmanande årgång må ge mindre skörd och mer arbete, men den kan ändå ge fantastiska viner.

Sen kommer vi. Skribenter och andra förståsigpåare som sammanfattar väderförhållandena på pappret och smakar halvfärdiga viner ur fat. Utifrån detta dömer vi – vilket gör att det inte alltid blir rätt. Som årgång 1996 från Champagne som haussades till en av världshistoriens bästa, men där vinerna efter lagring inte alltid visat sig hålla måttet. Eller 2003 i Bordeaux som dömdes ut som för varm, vilket inte skulle ge lagringspotential. Den som sparat en pava kan i många fall bevisa motsatsen.

Jag gillar såklart riktigt ”bra” årgångar, men det gör ju alla andra också. Därför gillar jag även de utmanande. Att följa ett vin i alla dess årgångar, enkla som svåra, soliga som regniga, det är för mig själva essensen av vindrickande. Jag vet också att det kommer bjuda mig på positiva överraskningar. Men framförallt slipper jag den värsta årgångshetsen.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons