Arga, fula och dåliga kvinnor tar plats på scen

Sofia Rönnegård, Lotta Östlin Stenshäll, Nina Haber och Josefin Ankarberg är alla delaktiga i "Den babyloniska skökan och andra dåliga kvinnor" på Moment:teater i Gubbängen utanför Stockholm. Arkivbild.
Sofia Rönnegård, Lotta Östlin Stenshäll, Nina Haber och Josefin Ankarberg är alla delaktiga i "Den babyloniska skökan och andra dåliga kvinnor" på Moment:teater i Gubbängen utanför Stockholm. Arkivbild. Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Vad är egentligen en dålig kvinna? Vem är det ens?

Kring dessa frågor kretsar Moment: teaters nya föreställning – inledningsvis ett slags freakshow men också ett av flera försök som görs just nu för att spränga kvinnorollen.

Under strecket
Erika Josefsson/TT
Publicerad
Regissören Åsa Berglund Cowburn betonar att den sceniska undersökningen inte bara gäller kvinnor. Arkivbild.

Regissören Åsa Berglund Cowburn betonar att den sceniska undersökningen inte bara gäller kvinnor. Arkivbild.

Foto: Lars Pehrson/SvD/TT
Annons

"Den babyloniska skökan och andra dåliga kvinnor", heter föreställningen som regissören Åsa Berglund Cowburn tillsammans med ensemblen och kostymören har improviserat och skrivit fram på Moment: teater i Gubbängen utanför Stockholm.

– Jag fastnade för det här när jag bara i en bisats läste om den babyloniska skökan. Hon dyker upp i Uppenbarelseboken och är något slags monumentalt dålig kvinna. Men vad menar man egentligen när man pratar om "en dålig kvinna"? Vi har grävt lite kring det här begreppet, säger Åsa Berglund Cowburn.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons