Annons

Maja Fjæstad:Arga amatörer ville stoppa Einsteins teori

1800-talets uppsving för populärvetenskap och science fiction utgjorde grogrund för hemmagjorda spekulationer och världsförklaringar. Svenskfödde Arvid Reuterdahl var en av dessa frejdiga amatörer som ­förolämpades av Einsteins världsbild.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Albert Einstein har blivit något av en ikon för vetenskapen. Hans berömda ansikte finns på vykort, t-shirts, affischer – och inte heller är det särskilt svårt att få tag på en kaffemugg med den berömda formeln E=mc2. Relativitetsteorin är ett klassiskt, och flitigt använt exempel på en vetenskaplig upptäckt som vänder upp och ned på den befintliga världsbilden och i ett slag gör tidigare forskning inaktuell.

Patenttjänstemannen från Zürich klev in i en vetenskaplig sfär som redan från början var i gungning. Experimentella data stämde inte med gällande teorier, och läran om etern, det allomfattande medium som ansågs omsluta jorden och i vilket ljusvågor fortplantades, kändes allt mindre övertygande. Einsteins genidrag – att betrakta ljusets hastighet i vakuum som konstant och övriga hastigheter som relativa – löste i ett slag många av de problem som dåtidens matematiker och fysiker brottades med. Flera delar av Einsteins teorier, som tidens och rumsavståndens föränderlighet beroende av rörelse, kunde upplevas som kontra-intuitiva, men fick starkt experimentellt stöd.

Annons
Annons
Annons