Annons
X
Annons
X
Guldbaggegalan 2016

Arg och pekade finger: ”Spontan reaktion”

Under måndagskvällen delades priser ut till svensk film på Guldbaggegalan Cirkus. Flest priser kammade ”Tjuvheder hem”, men det som folk pratade om i efterhand var fingret som regissör Lisa Aschan höll upp när ”Flocken” och inte ”Det vita folket” fick pris för ”Bästa foto”.

Lisa Aschan blev arg och pekade finger i tv.

Foto: SVT Bild 1 av 2

En man som Ove fick ta emot biopublikens pris.

Foto: Jessica Gow / TT Bild 2 av 2

Bild 1 av 5

Lisa Aschan blev arg och pekade finger i tv.

Lisa Aschan blev arg och pekade finger i tv. Foto: SVT

Tacktalet avbröts

En man som Ove fick ta emot biopublikens pris. Foto: Jessica Gow / TT

Filmen ”En man som heter Ove” fick Biopublikens pris. Priset, som röstats fram under januari, delades ut i slutet av galan. På scen för att ta emot priset var bland andra Zozan Akgün, nominerad för bästa kvinnliga biroll, Rolf Lassgård, som tidigare under kvällen tagit emot priset som bästa manliga huvudroll, samt producenterna Nicklas Wikström Nicastro och Annica Bellander. Många ville prata men tiden räckte inte riktigt till. När Rolf Lassgård skulle tacka avbröts han av musik. Enligt reglerna bör tacktalen inte vara längre än en minut och femton sekunder men Rolf Lassgård säger till Aftonbladet att han inte tror att de pratade så länge.

– Det är tråkigt att biopublikens pris ska drabbas. Det är de som vi ska nå, där blir film till. Det här får vi utvärdera i morgon, säger Rolf Lassgård till Aftonbladet.

Annons
X
Annons
X

Gösta Ekman och Birgitta Andersson

Foto: Jessica Gow / TT Bild 1 av 1

Bild 2 av 5

Tog över scenen

Gösta Ekman och Birgitta Andersson

Gösta Ekman och Birgitta Andersson Foto: Jessica Gow / TT

Birgitta Andersson fick ta emot Hedersbaggen som delades ut av Svenska filminstitutets vd Anna Serner och Gösta Ekman. Väl på scen där han var för att hylla sin skådespelarkollega berättade Gösta Ekman om när han och Birgitta tog en paus i en filminspelning och gick till NK där de blev vittnen till en hattstöld.

Annons
X
Annons
X

Filmen Förvaret blev Årets dokumentär.

Foto: Jessica Gow / TT Bild 1 av 1

Bild 3 av 5

Kritik mot statsministern

Filmen Förvaret blev Årets dokumentär.

Filmen Förvaret blev Årets dokumentär. Foto: Jessica Gow / TT

”Förvaret”, i regi av Shaon Chakraborty, Anna Persson fick pris för ”Bästa dokumentärfilm”. Filmen handlar om hur Migrationsverket låser in människor i väntan på tvångsavvisning. På scen riktade Sami Hsini som själv medverkar i filmen kritik mot Stefan Löfven, som var på plats i publiken på Cirkus. ”Folk har röstat på dig för att de trodde på vad du stod för och vad du har sagt.” Sami som själv suttit inlåst hos Migrationsverket i Flen uppmanade statsministern att tänka på, att alla de som kommit till Sverige, som sina egna barn.

Annons
X
Annons
X

Malin Levanon

Foto: Jessica Gow / TT Bild 1 av 1

Bild 4 av 5

Gladast av dem alla

Malin Levanon

Malin Levanon Foto: Jessica Gow / TT

Malin Levanon som tog emot pris för ”Bästa kvinnliga huvudroll” i filmen ”Tjuvheder” höll inte tillbaka känslorna på scenen. Hon började med hålla ett vanligt tacktal som övergick till ett lyckoskrik innan hon utbrast: ”Så jävla skönt. Fuck!”.

”Tjuvheder” fick totalt fem guldbaggar. Förutom ”Bästa kvinnliga huvudroll” fick filmen också pris i kategorierna ”Bästa klipp”, ”Bästa kostym”, ”Bästa manuskript” och ”Bästa scenografi”.

Annons
X
Annons
X

Lisa Aschan pekar finger.

Foto: SVT Bild 1 av 1

Bild 5 av 5

Irriterad – då pekade hon finger

Lisa Aschan pekar finger.

Lisa Aschan pekar finger. Foto: SVT

När det stod klart att Gösta Reiland tilldelats priset ”Bästa foto” för filmen Flocken blev Lisa Aschan som regisserat ”Det vita folket” irriterad och i tv kunde man se hur hon pekade finger.

Irritationen handlade om att Linda Wassberg, som filmat ”Det vita folket” inte vann priset.

Till Aftonbladet säger Lisa Aschan: ”Det var en spontan reaktion mot att Linda inte vann, en stor besvikelse. Det var inte alls riktat mot han som vann.”

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X