Annons
X
Annons
X

Årets svensk heter Anita Dorazio

Årets svensk heter Anita Dorazio. Hon får priset för sitt mångåriga arbete för och med flyktingar. Bland annat i form av vårdanrättningar för papperslösa.

Det är nyhetsmagasinet Fokus som för tredje året i rad utser Årets svensk. Förra året utnämndes Haparandas kommunalråd Sven-Erik Bucht, och 2008 heter pristagaren alltså Anita Dorazio.

72-åriga Dorazio har arbetet oförtrutet för flyktingars rättigheter i flera decennier. Hon har bland annat varit en av de drivande bakom FARR, Flyktinggruppernas och asylkommittéernas riksråd, och var en av eldsjälarna som för 13 år sedan startade den första vårdmottagningen för papperslösa flyktingar i Sverige.

Klinikerna har vuxit fram ”varhelst de behövts” genom åren. Förutom i Stockholm kan papperslösa numera få vård i till exempel Borås, Göteborg, Malmö och Linköping.

Annons
X

Under 2008 har de papperslösas rätt till vård fått mycket uppmärksammat. Kanske mer än någonsin. Tidigare i år undertecknade 27 organisationer – däribland Röda korset, Amnesty och Svenskan kyrkan – ”Rätt till vård-initiativet”. Senare anordnade en grupp unga läkarstudenter konserter runt om i landet. Med massivt gensvar som följd.

Anita Dorazio hoppas att dagens pris ska öppna ännu fler ögon.

– Jag hoppas att det här får fler frivilliga att ställa upp. Vi behöver medicin, läkare och husrum, säger hon.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Anita Dorazio har kritiserat den svenska asylpolitiken hårt, och med perspektiv på 20-30 år anser hon att det bara blir värre.

  – Det är en skam att 20-30 000 gömda flyktingar lever under sämre förhållanden än våra husdjur. Vi tar bättre hand om våra hundar och katter. Jag skulle inte stå här om det inte var en skandal.

  – Jag brukar säga att ribban för asyl i Sverige har satts så högt att inte ens Kajsa Bergqvist kan komma över den, säger Anita Dorazio, med en menande nick mot nämnda Kajsa, som i egenskap av jurymedlem står bredvid henne på podiet.

  Förutom Bergqvist består årets jury av Erik Blix, journalist och satiriker, Sven-Olof Bodenfors, grundare av reklambyrån Forsman & Bodenfors, Margareta Garpe, dramatiker och regissör, Jens Lapidus, författare och jurist, Annika Åhnberg, ordförande i Rädda barnen samt Martin Ahlquist, redaktionschef och ansvarig utgivare för Fokus.

  Deras motivering: »Anita Dorazio får priset för sitt uthålliga, engagerade och målmedvetna arbete för flyktingars rättigheter. Genom att starta en hemlig klinik där gömda och papperslösa kan få vård och råd i sjuk- och hälsofrågor har Anita Dorazio bidragit till en drägligare tillvaro för många utsatta flyktingar. Hennes insatser har också satt fokus på den svenska flyktingpolitiken och den fortsatta kampen för människors lika värde i Sverige.«

  SvD:s intervju med Anita Dorazio svd.se Läs mer på tidningen Fokus hemsida fokus.se
  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X