Annons

Årets skrei simmar in på Stockholms krogar

Skreifisket pågår fram till april.
Skreifisket pågår fram till april. Foto: CORNELIUS POPPE/TT

Skreien är den norska fiskenäringens stolthet. Och den vandrande torskfisken har blivit världsberömd för sitt vita, fasta och delikata kött. På torsdag går startskottet för en matfestival i den fina fiskens ära.

Under strecket
Publicerad

Norrmännen ser fram emot årets första skrei precis som vi svenskar längtar efter årets första färskpotatis. Nu är är det dags för svenska skrei-älskare att få sitt lystmäte stillat.

Under tio dagar serverar sju Stockholmskrogar prisvärda två- och trerättersmenyer med skreien i fokus. Initiativtagare till Skreifestivalen är Nisse Molinder, från Stockholms Restauranger & Wärdshus och Melanders – samt känd från tv-programmet Kockarnas kamp.

– Det har varit en rolig utmaning att visa hur man bäst tar tillvara på hela fisken – från mun till stjärtfena, säger Nisse Molinder.

Lättrökt skreikind, pocherad skreifilé med chablissås och skreimousseline fylld med skaldjur är några rätter som kommer att finnas på menyerna.

Restaurangerna som deltar är Ulla Winbladh, KB, Sjöpaviljongen, Stockholm Fisk samt Melanderskrogarna på Dalagatan, Söderhallarna och i Täby.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons