Annons
X
Annons
X

Sanna Rayman: Årets skedmatning smakar ovanligt illa

Magdalena Andersson och Per Bolund.
Magdalena Andersson och Per Bolund. Foto: TT

Veckorna före en budgetproposition brukar numera innehålla skedmatning på utspelsfronten från regeringen. Varför vänta tills man presenterar budgeten och riskera att alla små satsningar drunknar i mängden när man kan pytsa ut förslagen var för sig? Häromdagen fick vi en svårsvald sked bostadsutspel inför vårändringsbudgeten – ett löftessvek i form av sänkt rot-avdrag. Pengarna blir i stället en stimulans för nybyggnation om 3,2 miljarder kronor – en rätt blygsam summa såväl i satsningssammanhang som i byggnadsdito.

I går fick vi så också ett par rejäla skedar skattehöjningar. De rödgrönas bruk av skedmatningstekniken är besynnerlig, det måste man säga. Idén är vanligen att få maximal uppmärksamhet för alla bra saker man gör, inte att maximera antalet gånger man kan göra väljarna förbannade.

Gårdagens skäl till ilska var bland andra att det ska bli dyrare att anställa unga, att rut-avdraget halveras samt att bensinskatten höjs. Vissa av förslagen är aktuella redan i den kommande vårändringsbudgeten, andra skickas nu på remiss med sikte på budgeten för 2016.

Annons
X

Finansminister Magdalena Andersson ekade sin företrädare Anders Borg när hon poängterade att hon måste få ihop sin reformfinansiering ”krona för krona”. Den minnesgoda erinrar sig säkert att Alliansen försökte lansera en blygsam försvarssatsning med samma uttryck – samt med finansiering bland annat via höjda dags- och ordningsböter (DN 22/4-14). Kontrasten var löjeväckande. Lite som att rota i barnens spargrisar för att finansiera ett bilköp. Att man tvingades dithän säger onekligen en del om läget, både då och nu. Även den här regeringen letar pengar överallt. Just ordningsböterna höjs inte denna gång, i stället aviseras höjningar av försenings- och kontrollavgifterna enligt skatteförfarandelagen. Krona för krona gott folk.

Särskilt fånigt blev det när biträdande finansminister Per Bolund (MP) under gårdagens presskonferens förklarade begränsningarna av ROT-avdraget med att kostnaderna för detta ”skenar”. Skenande kostnadsposter måste man hålla ögonen på och sedan anpassa politiken därefter, menade Bolund.

Det låter ju förnuftigt, men problemet är att detta är den enda skenande kostnadspost som vi hittills fått några indikationer på att regeringen bryr sig om att försöka hejda.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  De två poster som verkligen spelar roll, nämligen de skenande kostnaderna för sjukskrivningar och assistansersättning samt de skenande kostnaderna för migrationen har regeringen i stället för avsikt att förvärra. I det förra fallet genom att ta bort den bortre tidsgränsen i sjukförsäkringen, i det andra fallet genom att inte göra någonting åt det faktum att detta land befinner sig på gränsen till kollaps vad gäller asylmottagning och integration.

  Och oppositionen? Säkert blir det ett öronbedövande bjäbbande från Allianspartierna. Men vi vet ju att de inte tänker göra något åt vare sig budgetar eller skenande kostnader, så trovärdigheten är utomordentligt låg.

  Bevare oss väl.

  Annons
  Annons
  X

  Magdalena Andersson och Per Bolund.

  Foto: TT Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X