X
Annons
X

Årets Ohlinföreläsare Bill Browder om kampen för rättvisa mot Putin

Affärsmannen och rättvisekämpen Bill Browder höll den 21 november årets Ohlinföreläsning i Stockholm. Hans föreläsning handlar om hans väg till Ryssland som investerare, avslöjade hur oligarkerna stal från staten med ryska tjänstemäns goda minne, men till slut kom att hota Putins intressen. Striden för rättvisa, upprättelse för övergreppen mot och mordet på advokaten Sergej Magnitskij, har pågått sedan dess. Och varför Sverige kan göra stor skillnad genom att anta en Magnitskijlag.

Bill Browder är en investerare som i slutet av 1990-talet kom att utmana Vladimir Putins ekonomiska intressen när han utmanade oligarkerna och avslöjade grova oegentligheter.

Den advokat som försvarade Browder mot förtal och falska anklagelser, Sergej Magnitskij, fick plikta med sitt liv efter ett år av psykisk och fysisk tortyr och dog i Butyrkafängelset den 16 november 2009. Även efter hans död har han fortsatt att smutskastas av den ryska regimen. Tre och ett halvt år efter sin död blev Magnitskij den första personen att dömas postumt i rysk domstol.

Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X