X
Annons
X
Gunnar D Hanssons senaste diktsamling ”Tapeshavet” är flerfaldigt prisad, bland annat har den tilldelats Samfundet de nios stora pris på 400 000 kronor.
Gunnar D Hanssons senaste diktsamling ”Tapeshavet” är flerfaldigt prisad, bland annat har den tilldelats Samfundet de nios stora pris på 400 000 kronor. Foto: Patrik Olsson

Årets mest hajpade: ”Ingen sport med internet”

Långläsning

Gunnar D Hansson vill helst bara dikta om det som inte finns på internet. Som Tapeshavet – den gigantiska vattenmassa som bredde ut sig när inlandsisen smälte bort.

– När internet kom var det ingen sport längre, säger han till författarkollegan Ukon.

Poeten och litteraturvetaren Gunnar D Hansson föreslår att vi möts vid vad han kallar för ”en av Tapeshavets centralorter”. Det visar sig vara en långsträckt grässluttning mitt bland helt ordinära hyreslängor i bostadsområdet Sandarna i Göteborg.

Tapeshavet är, förutom namnet på Hanssons senaste prisbelönta diktsamling från 2017, också det hav som under en period av värmeökning för 8 000 år sedan bredde ut sig efter att inlandsisen smält bort, och sedan lämnade efter sig en markerad strandlinje. Från vår parkbänk har vi förutom den tjusiga grässlänten också utsikt över Göteborgs hamninlopp, ett industriområde och en lekplats som ett yngre par för tillfället använder som utegym.

Kultur
Långläsning

Gunnar D Hanssons senaste diktsamling ”Tapeshavet” är flerfaldigt prisad, bland annat har den tilldelats Samfundet de nios stora pris på 400 000 kronor.

Foto: Patrik Olsson Bild 1 av 5

Gunnar D Hansson slog igenom som poet med de tre böckerna ”Olunn” (1989), ”Lunnebok” (1991) och ”Idegransöarna” (1994) om så sällsamma poetiska föremål som makrill, lunnefågel och idegran.

Foto: Patrik Olsson Bild 2 av 5

”EN av förutsättningarna för att skriva om Tapeshavet: det fanns inga sökträffar på det”, säger Gunnar D Hansson.

Foto: Patrik Olsson Bild 3 av 5

”Där har framtida arkeologer någonting att utforska. Vem var graffiti-signaturen BSZOINOS?”

Foto: Patrik Olsson Bild 4 av 5

I arbetet med ”Tapeshavet” har Gunnar D Hansson gått handgripligt till väga och uppsökt arkeologiska utgrävningsplatser, gamla torp, snäckskalsbankar, stenindustrilämningar.

Foto: Patrik Olsson Bild 5 av 5
Annons
X
Annons
X
Annons
X