Recension

Bioshock infinite”Årets mest efterlängtade spel”

”Bioshock infinite” är ett av årets mest efterlängtade spel. Det presenterar en spektakulär värld, men för mycket fokus på striderna gör att en del potential går förlorad.

Under strecket
Publicerad
Annons

När ”Bioshock” kommer på tal får både spelkritiker och spelare något religiöst i blicken. Det var en hänförande upplevelse 2007, och fortfarande känns dess avtryck på spelvärlden. Har man spelat ”Bioshock” förstår man varför. Undervattensstaden Rapture var en fängslande värld i sig: en raserad mystisk utopi, som gjordes levande genom sin kusliga atmosfär, art deco-design, swingmusik och ljuddagböcker. Därtill innehöll berättelsen en oväntad och smart twist.

”Bioshock infinite” försöker behålla essensen av originalet och samtidigt utveckla serien vidare. Istället för en undervattensstad utspelar sig det här ovan molnen, i den flytande staden Columbia år 1912. Liksom Rapture styrs Columbia också av tanken på en utopisk stad - här med messiasfiguren Comstock i spetsen - men politiken bakom skiljer sig. Det här är en ultranationalistisk stad, full av spektakulära vyer: lustfulla stadsparker, fabricerade sandstränder och zeppelinare badande i en konstant solnedgång. Men under ytan av jazzmusik och glada planscher är rasism och fundamentala orättvisor djupt rotade.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons