Annons
X
Annons
X

Ovädret lika stort som Sverige – nödläge utlyst

Tusentals flyg är inställda i nordöstra USA sedan årets första snöoväder lamslagit New York och Washington och skapat trafikkaos så långs söderut som i Kentucky och North Carolina. I New York City stängs nu alla vägar.

NEW YORK. Strömavbrott, folk som kört fast längs motorvägar och flera dödsolyckor har rapporterats sedan fredagskvällen och under helgen längs östra USA efter att årets första rejäla snöstorm vräkt ned 30 centimeter eller mer i vissa regioner.

Och mer snö är på väg. Stormen drog in från söder under sen fredag och natten till lördagen, och täcker nu ett område ungefär av Sveriges storlek, från de norra sydstaterna upp via Baltimore, Philadelphia och Washington till New York City och New England i nordost.

En person går genom snön i Bowling Green i delstaten Kentucky. Foto: Miranda Pederson/Daily News/AP

New Yorks storflygplats John F Kennedy Airport var öppen ännu sent på fredagen, då snön just börjat falla. Men när lördagsmorgonen grydde var alla avgångar inställda. Tusentals flyg har ställts in i under helgen en handfull flygplatser i de nordöstra delstaterna och förseningar är att vänta i flera dygn framöver.

Annons
X

Vädermässigt nödläge är utlyst i minst tio delstater, inklusive New Jersey och New York. I North Carolina förlorade 150 000 hushåll elektriciteten och räddningstjänsten var sysselsatt under lördagen med att bärga fastkörda bilister längs en särskilt svårt drabbad sträcka av motorvägen Interstate 75 i Kentucky, där ovädret slog till redan på fredagseftermiddagen. Vissa bilister hade då suttit fast i sina bilar i runt tolv timmar.

New York City täckt av snö. Foto: Erik Bergin

I Washington, Baltimore, Philadelphia och stora delar av New Jersey är busstrafik och annan kollektivtrafik nedstängd eftersom snöröjningen inte hinner med. På vissa håll föll 30 centimeter snö på några få timmar mellan fredag och lördag.

Vid ett distrikt hos Washington-polisen delades snöskyfflar ut vid morgonmötet på lördagen. Meteorologer förutspår att USA:s huvudstad kan vara på väg att slå ett snörekord från januari 1922, då Washington fick 71 centimeter snö. I vissa delar hade en halvmeter kommit redan på lördagen.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se
  Snö forslas bort utanför NHL-arenan Brigdestone i Nashville, Tennessee. Foto: Mark Humphrey / TT / NTB Scanpix

  **I New York City rullade bussar, **tunnelbana och en del taxibilar ännu på lördagsförmiddagen. Då hade cirka tio-femton centimeter hunnit falla. Men allteftersom ovädret drog norrut så väntades även snöfallet i New York öka sent på lördagskvällen. Vid 11-tiden meddelades att busstrafiken skulle stängas ned vid lunchtid, samtidigt som snöfallet intensifierades.

  Delstaten New Yorks guvernör Andrew Cuomo utlyste förbud för resor i megastaden New York City från och med 14:30 på lördagen.

  Vind i kombination med ymnigt snöfall försänkte Manhattans skyskrapor i vit dimma. Från ena sidan av East River gick det inte att se över till andra stranden.

  – Om det finns en trend så är den att snön nu drar in över New York City och Long Island, säger meteorologen Patrick Burke till New York Times.

  Snöstormar i nordost har en tendens att låta snön komma i sjok – intensivt snöfall som sedan upphör, bara för att därefter öka igen. Det gör dem svåra att förutse, enligt Washington Posts väderreporter Angela Fritz.

  – Det är typiskt för stora stormar i nordost. De har ett område med torr luft som stoppar snöfallet under en period, säger Fritz till tidningen.

  Koreakrigsmonumentet vid "The Mall" i centrala Washington DC på lördagsmorgonen. Foto: Alex Brandon/AP

  New Yorks borgmästare Bill de Blasio har uppmanat invånarna att låta bilen stå. Gator och avenyer är täckta av djup snömodd och i princip inga privatfordon har vinterdäck. Bussarna har dock snökedjor på drivhjulen.

  Snöröjningen i New York består till stor del av snöplogsförsedda sopbilar, som ofta inte framstår som särdeles effektiva, samt 579 lastbilar som sprider över 300 000 ton salt längs New Yorks gator och avenyer.

  Snön ger även risk för översvämning vid lågt liggande områden på flera håll. I New York väntas plusgrader och regn på tisdag.

  Kaoset skapar även affärsmöjligheter. I East Village på sydöstra Manhattan hittar SvD en stor skåpbil från New Jersey som sitter ohjälpligt fast i en plogdriva. Chauffören försöker gasa sig loss men bilen, försedd med prima sommardäck, rör sig inte ur fläcken.

  En man med snöskyffel dyker upp.

  – Har du tio dollar? Ge mig dem så skottar jag bort hela drivan under bilen, säger han.

  Sekunder senare har transaktionen ägt rum och mannen med skyffeln börjar frenetiskt skyffla undan snön runt däcken medan allt fler nya flingor singlar ned från en kompakt grå himmel.

  En fastkörd skåpbil får hjälp med skottning för 10 dollar. Foto: Erik Bergin
  Annons
  Annons
  X

  En person går genom snön i Bowling Green i delstaten Kentucky.

  Foto: Miranda Pederson/Daily News/AP Bild 1 av 5

  New York City täckt av snö.

  Foto: Erik Bergin Bild 2 av 5

  Snö forslas bort utanför NHL-arenan Brigdestone i Nashville, Tennessee.

  Foto: Mark Humphrey / TT / NTB Scanpix Bild 3 av 5

  Koreakrigsmonumentet vid "The Mall" i centrala Washington DC på lördagsmorgonen.

  Foto: Alex Brandon/AP Bild 4 av 5

  En fastkörd skåpbil får hjälp med skottning för 10 dollar.

  Foto: Erik Bergin Bild 5 av 5
  Annons
  X
  Annons
  X