Årets elpriser – högst sedan 2010

Elpriserna har i år ökat med nästan 60 procent jämfört med 2017. Uppgången beror främst på lägre tillrinningar till den nordiska vattenkraften och ökade priser på utsläppsrätter. Arkivbild.
Elpriserna har i år ökat med nästan 60 procent jämfört med 2017. Uppgången beror främst på lägre tillrinningar till den nordiska vattenkraften och ökade priser på utsläppsrätter. Arkivbild. Foto: Braastad, Audun/NTB/TT

Lite blåst och dåligt med regn. Det är två orsaker till att elpriserna i år ökat med nästan 60 procent jämfört med 2017.

– Det är de högsta elpriserna på åtta år, säger Magnus Thorstensson, marknadsanalytiker hos Energiföretagen Sverige.

Under strecket
TT
Uppdaterad
Publicerad
Annons

Det genomsnittliga priset på elbörsen Nord Pool Spot blev 45 öre/kWh år 2018, vilket är en ökning med knappt 17 öre, eller 60 procent, jämfört med 2017.

– Vattenkraft är väldigt billigt och det gör att vi vanligtvis har lägre priser än på kontinenten. Men i år, då vi inte har haft lika mycket vatten, har priset i större utsträckning satts av fossilbaserad kraftproduktion i omvärlden och därför är tredubblingen av priset på utsläppsrätter en central orsak till det högre elpriset, säger Magnus Thorstensson.

Annons
Annons
Annons