Annons
X
Annons
X

Börsårets öppning en av de värsta på 30 år

Årets mardrömsöppning är en av de värsta på 30 år. Börsen är ner 5–6 procent efter bara tre handelsdagar. Nu slopar Kina den automatiska stängningen vid börsfall på över 7 procent. Det öppnar för ny dramatik i morgon.

Kinas skakiga ekonomi
Claes Hemberg på Avanza Bank kommenterar börsutvecklingen.

Claes Hemberg på Avanza Bank kommenterar börsutvecklingen. Foto: Anders Wiklund/TT

Det nya handelsåret har inletts med en historiskt usel börs och det är Kina som sätter agendan. Börserna i Shanghai och Shenzhen har tvingats till två dramatiska börsstopp efter att kurserna har fallit under 7-procentnivån. Då slår en automatisk spärr till och stänger börserna. Det hände först i måndags och sedan i dag, torsdag.

I nuläget har Stockholmsbörsen fallit med 5–6 procent sedan den första handelsdagen i måndags. Det är rekorddåligt. Under 30 år har det bara hänt tre gånger att börsen har fallit mer än 5 procent de första dagarna, det är 2000, 2008 och nu år 2016.

Ny dramatik är att vänta i morgon. Sent på torsdagseftermiddagen kom besked från Kina att man slopar den spärr som gör att börshandeln avbryts vid indexfall på minst 7 procent. Det uppger Kinas aktiehandelsregleringsorgan CSRC på Weibo, Kinas motsvarighet till Facebook, enligt Bloomberg News.

Annons
X

Kinas roll i världsekonomin har blivit allt synligare de senaste tio åren. Den första gången Sverige märkte av det var i maj 2005, då börsen sjönk med 18–19 procent. Claes Hemberg, sparekonom på Avanza, varnar för att vi kommer att få leva med den oron ett bra tag till.

– Om ett halvår kommer vi förhoppningsvis att upptäcka om den europeiska ekonomin är stark nog för att tåla den oroliga börsen i Kina. Fortsatta investeringar i nya infrastrukturer, fabriker och universitet är nödvändiga för att Europa ska återhämta sig, säger Claes Hemberg.

Det här är effekter av fjolårets händelser i Kina, enligt Claes Hemberg. Han förklarar att omkring 10 miljoner kineser investerade i aktier för första gången år 2014. Börsen gick starkt i början, men när den började falla i april 2015 blev myndigheterna oroliga och införde hårdare regler för försäljning. På fredag skulle de som inte fick sälja aktier i april och maj förra året att tillåtas börja sälja igen. Men nu har myndigheterna infört nya regler som säger att man bara får sälja 1 procent per kvartal.

Stäng

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Det är ofattbart för oss, men säkerligen okej för ett totalitärt samhälle som Kina, säger Claes Hemberg.

  Oron är stor för att händelserna från förra året ska upprepas igen, att det har blivit som ett dåligt mönster. Det riskerar att leda till att färre personer väljer att köpa kinesiska aktier eller fonder i framtiden.

  – Om kinesiska politiker fortsätter att stöka till det, så kommer det att få negativa konsekvenser även i Sverige. Industriaktier som Atlas Copco och Sandvik, som har stor försäljning i Kina, har redan tappat fart på ett tydligt sätt.

  Snittsvensken äger dock inte Kinafonder, enligt Claes Hemberg, bara omkring 5–6 procent gör det.

  – Svenska konsumenter och sparare vet inte vet vad de ska välja när världsekonomin är så stökig. Mitt tips är att inte ha pengar i Kina- eller Sverigefonder eller aktier de närmaste åren, utan i sparkonton. Däremot kan du låta dina pensionspengar ligga kvar i Sverigefonder eller globalfonder.

  Annons
  Annons
  X

  Claes Hemberg på Avanza Bank kommenterar börsutvecklingen.

  Foto: Anders Wiklund/TT Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X