Annons
X
Annons
X

Årets alla dagar har sin egen hjälte

MOD Amerikanen Wesley Autrey räddade en man från en säker död, Gandhi använde icke-våld för att ändra en politisk ordning. Båda ingår i en ny kalender över personer som i likhet med Raoul Wallenberg visat civilkurage. Med start på fredag presenterar SvD hundra av dessa 365 hjältar.

Brian Palmer, Marie Braunerhielm och Ola Larsmo är tre av initiativtagarna till kalendern med vardagshjältar.
Brian Palmer, Marie Braunerhielm och Ola Larsmo är tre av initiativtagarna till kalendern med vardagshjältar. Foto: LARS PEHRSON

En oansenlig notis i New York Times fångade den unge Harvardstudenten Brian Palmers uppmärksamhet. Texten berättade om en person som blivit mördad av en markägare i Brasilien för att han kämpat för ursprungsbefolkningens rättigheter i Amazonas. Han skrev ner namnet – som han i dag inte minns – och satte upp det på väggen i sitt studentrum. Så småningom blev det fler och fler lappar med namn på människor som gjort något extraordinärt för andra människor.

Det imponerade på Palmer. Var det inte detta som livet var till för, frågade han sig. Idén om den altruistiska människan inspirerade även de fortsatta studierna i socialantropologi och religionsvetenskap. Färdigutbildad började han undervisa studenter i civilkurage, först på Harvard och sedan 2004 vid Uppsala universitet.

Marie Braunerhielm, projektledare vid Forum för levande historia, träffade han i samband med utdelandet av Per Anger-priset för några år sen. Det ledde till ett pågående samtal om, vad som lite förenklat skulle kunna kallas vardagshjältar – och för ungefär ett år sedan kläcktes idén om en fickalmanacka med korta presentationer av 365 människor som gjort insatser för att rädda andra i nöd och försvara mänskliga rättigheter.

Annons
X

Kalendern är både en hyllning till Raoul Wallenberg och ska visa unga människor att handlingar för att hjälpa medmänniskor kan vara lika tillfredsställande som att ha stor personlig framgång.

– Vi ska inte sätta människor på en piedestal, men tanken att det finns en potentiell hjälte i varje människa är uppmuntrande, säger Marie Braunerhielm. Unga människor lär sig att vem som helst kan bli förövare, men de får inte lära sig att vem som helst lika gärna kan bli en hjälte.

Ola Larsmo, ordförande i Svenska Pen, nickar instämmande och tillägger:

Stäng

KULTURCHEFENS NYHETSBREV – veckans viktigaste kulturtexter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Tänk bort människor som agerar hjältemodigt, vad skulle hända då, hur skulle världen se ut om vi bara klampade runt i det socialdarwinistiska träsket?

  Efter att dagligen ha matats med terroristen Breiviks omänskliga berättelse om missionen att sprida skräck och död är det befriande att lyssna till personer som tror på en motbild, som vill upplysa om människor vars handlingar ”räddar världen varje dag. Det kan, men behöver inte alls, handla om människor som agerar utifrån en ideologisk, religiös eller annan övertygelse. Snarare kanske man ska med, med Ola Larsmos ord, tala om en ”moralisk impuls”, som drivkraft för att göra något utöver det vanliga.

  Brian Palmer fyller i:

  – I ett visst ögonblick, eller i ett större sammanhang kan vi plötsligt känna det som att livet kallar på oss. Vi blir involverade utan att ha planerat att riskera våra liv. Många jämför detta engagemang med att bli kär, något som vi inte alls kan planera, men det händer och det är mycket kraftfullt när det händer.

  Palmer berättar om amerikanen Wesley Autrey, som en dag stod på en tunnelbaneperrong i New York med sina två små döttrar då en ung man plötsligt får ett epileptiskt anfall. Autrey lämnar döttrarna och skyndar till hjälp. Mannen tycks ha lugnat sig och försöker resa sig men snubblar och ramlar ner på spåren. Autrey hoppar ner för att lyfta upp honom men ser tunnelbanan komma i hög hastighet. Snabbt slänger han sig över mannen och trycker ner honom i en ficka mellan rälsen. Föraren försöker bromsa men nästan hela tåget kör över dem. Båda överlever.

  ”Jag gjorde inget speciellt. Jag bara såg att där var någon som behövde hjälp. Jag gjorde bara vad som kändes rätt”, sa han efteråt till New York Times.

  Detta hände den 2 januari 2007, således finns han presenterad på samma datum i den nya kalendern. Autrey är en av de över 900 personer som finns i Brian Palmers databas över människor med civilkurage och som har legat till grund för urvalet. Ola Larsmo har skrivit de korta texterna och Marie Braunerhielm samordnar och driver på verksamheten.

  En del ”hjältar” har utelämnats för att de inte går att koppla till något datum, andra för att de inte till fullo uppfyller kriterierna – en person som har tagit eller tar stora risker för demokrati och mänskliga rättigheter utan att använda våld. Valen av personer är inte okontroversiellt. Kalendern är ju en spegling av och en påminnelse om mänsklighetens värsta såväl som bästa sidor. De människor som har lyfts fram verkade ofta i krig, under förtryck och i våldssituationer.

  Nu vill alla plötsligt ha ordet samtidigt:

  –När man lägger alla dessa namn bredvid varandra framträder en struktur, även om omständigheterna skiftar, som visar ett moraliskt mönster, en djupt liggande instinkt hos människan, säger Larsmo.

  – Det är, påpekar Palmer, en mäktig känsla att läsa en månads namn och se vilken fantastisk varelse människan är. Och vi ska inte glömma att ungefär 20 procent av de som finns med dog i tjänsten.

  – Men, säger Maria Braunerhielm, vad gör samhället för att uppmuntra den här typen av handlande?

  Alla är medvetna om att det också kan finnas politiska, filosofiska och religiösa betänkligheter inför valet av en del personer, vilket egentligen bara visar hur svårt det är för oss människor att entydigt definiera begrepp som godhet och ondska. Kanske har filosofen och den kristna mystikern Simone Weil bättre än någon annan gjort oss uppmärksamma på den komplexiteten: ”Det fantiserade onda är romantiskt och rikt på omväxling. Det verkligt onda är grått, enformigt, ödsligt, tråkigt. Det fantiserade goda är också tråkigt. Men det verkligt goda är alltid nytt, sällsamt och hänförande.”

  Annons
  Annons
  X

  Brian Palmer, Marie Braunerhielm och Ola Larsmo är tre av initiativtagarna till kalendern med vardagshjältar.

  Foto: LARS PEHRSON Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X