Annons

Året utan sommar födde världsberömt monster

Boris Karloff i en klassisk filmatisering av ”Frankenstein”.
Boris Karloff i en klassisk filmatisering av ”Frankenstein”. Foto: IBL

Det har gått 200 år sedan den världsberömda skräckromanen ”Frankenstein” skrevs. Verkets vagga är en ståtlig villa i Genève där en tävling mellan fyra uttråkade vänner en regnruskig junikväll 1816 resulterade i Mary Shelleys bok. SvD besökte platsen för Frankensteins – och science fiction-genrens – födelse.

Under strecket
Publicerad

Det var här i Villa Diodati som den då 19-åriga Mary Shelley påbörjade skrivandet av ”Frankenstein” en regnruskig junikväll för 200 år sedan.

Foto: Gunilla von Hall.

Mary Wollstonecraft Shelley målad av Richard Rothwell 1840. © National portrait gallery london

Foto: National Portrait Gallery London

Villa Diodati.

Foto: Gunilla von Hall

Frankenstein i en utgåva från 1831.

Foto: Nicolas Ducimetiere

Villa Diodati vid Genèvesjön.

Foto: Gunilla von Hall.

GENÈVE. Majestätiska Villa Diodati med mörkgröna fönsterluckor ståtar på en kulle vid Genèvesjön. Utsikten är hänförande med segelbåtar på det glittrande vattnet, FN-palatset inbäddat i grönska i fjärran och Jurabergen vid horisonten. I den idylliska trädgården prunkar rhododendron längs välborstade stentrappor.

Här är bedövande vackert, en miljö som skulle inspirera vem som helst att börja plita på en roman. Det var också vad som skedde den 16 juni 1816, då villan hyrdes av den engelske poeten lord Byron. En av hans gäster under sommaren var unga Mary Wollstonecraft Shelley som den regniga junikvällen började skriva vad som blev världens första skräckroman – ”Frankenstein eller den moderne Prometheus” som boken egentligen heter – ett verk som vissa kritiker betraktar som världens första science fiction-roman.

Annons
Annons
Annons