Annons

Året i bilder 2012

Publicerad
Syrien. Barnen har flytt sina hem tillsammans med sina familjer på grund av strider mellan den syriska armén och rebellerna.
Syrien. Barnen har flytt sina hem tillsammans med sina familjer på grund av strider mellan den syriska armén och rebellerna. Foto: MUHAMMED MUHEISEN/AP

Syrien. Barnen har flytt sina hem tillsammans med sina familjer på grund av strider mellan den syriska armén och rebellerna.

Foto: MUHAMMED MUHEISEN/AP Bild 1 av 61

Syrien. Rebeller positionerar sig i ett gathörn under sammandrabbningar med syriska arméns styrkor i Idlib, norra Syrien.

Foto: RODRIGO ABD/AP PHOTO Bild 2 av 61

Syrien. Aida skadades allvarligt då armén besköt hennes hus i Idlib, Syrien. Aida's man och hennes två barn dödades.

Foto: RODRIGO ABD/AP Bild 3 av 61

Syrien. Nästan 300 meter bort står regeringssoldaterna med tanks, krypskyttar och helikoptrar. För tre veckor sedan var det intensiva strider, sedan dess har båda sidorna hållt sina linjer.

Foto: NIKLAS MELTIO Bild 4 av 61

Syrien. En far håller sin döde son i sina armar nära Dar El Shifa-sjukhuset i Aleppo. Pojken var en av minst 34 människor som förlorade livet när tre självmordsbombare lät sina bilar explodera.

Foto: MANU BRABO/AP PHOTO Bild 5 av 61

London. Löpare passerar den olympiska elden under sommar-OS första dag i London.

Foto: DANIEL OCHOA DE OLZA/AP Bild 6 av 61

London. Håkan Dalby kammade hem OS-silvermedaljen i dubbeltrapp.

Foto: TOMAS ONEBORG Bild 7 av 61

London. Efter att Sara Algotsson och Wega rivit sista hindret var guldet förlorat. Men silvret i OS fälttävlan fick de med sig hem.

Foto: TOMAS ONEBORG Bild 8 av 61

Fredrik Lööf och Max Salminen firar OS-guldet i starbåt i Weymouth.

Foto: TOMAS ONEBROG Bild 9 av 61

London. Ljuset fångar en uppvisning före de olympiska finalerna i gymnastik.

Foto: GREGORY BULL/AP Bild 10 av 61

Nya Zeeland. Triathleten Lisa Nordén var snubblande nära en guldmedalj i OS i London, men fick nöja sig med silver. Men VM-guldet knep hon, och SvD:s Bragdguld.

Foto: TOMAS ONEBORG Bild 11 av 61

Kiev. Spanska landslagsspelare firar sitt tredje mål i EM-finalen i herrfotboll mellan Spanien och Italien i Ukraina den 1 juli.

Foto: MATTHIAS SCHRADER/AP Bild 12 av 61

Stockholm. Det vackraste svenska målet genom tiderna? När den nya nationalarenan invigdes den 14 november gjorde Zlatan fyra mål på England. Det sista var ett akrobatiskt konstverk, en cykelspark från 25 meter som fick fotbollsvärlden att dra efter andan- och Sverige att koka.

Foto: CLAUDIO BRESCIANI/SCANPIX Bild 13 av 61

Schladming. Anja Pärson gör en sista ”sälen” och hyllas av sina lagkamrater Therese Borssen, Anna Swenn-Larsson och Frida Hansdotter efter sitt sista åk i den alpina världscupen i Schladming. Anja slutade på åttonde plats i sin sista tävling.

Foto: PONTUS LUNDAHL/SCANPIX Bild 14 av 61

Antalya. Tyresö FF kunde i våras stolt presentera sin senaste värvning, Marta Vieira da Silva. Sen gick de också och vann allsvenskan. Här på träningsläger i Antalya, Turkiet.

Foto: KARIN GRIP Bild 15 av 61

Fenwick Island. Ett villaområde dränkt i vattenmassor till följd av orkanen Sandy som drog in över bland annat USA:s östkust.

Foto: RANDALL CHASE/AP Bild 16 av 61

New York. På kvällen den 29 oktober vrålade stormen Sandy in över USA:s östkust. Stor förödelse följde i stormens spår i östra USA, Kuba och Haiti. Den här bilden är från Rockaways i New York.

Foto: KEITH BEDFORD/ REUTERS Bild 17 av 61

Seaside Heights. En byggnad i Seaside Heights, New Jersey har vänts på ända av de starka vindarna efter orkanen Sandy.

Foto: JULIO CORTEZ/AP Bild 18 av 61

New York. Två helikoptrar flyger över Manhattan som är mörklagt då orkanen Sandy lämnade hundratusentals hushåll strömlösa.

Foto: KEITH BEDFORD/REUTERS Bild 19 av 61

Stockholm. Komikern Zoran Ismail blev kallad rasistiska tillmälen av SD-politiker på den uppmärksammade filmen som tidningen Expressen kunde visa upp tidigare i år.

Foto: DAN HANSSON Bild 20 av 61

Stockholm. Sverigedemokraterna med Jimmie Åkesson i spetsen har omgärdats av skandaler under året, men också haft sina högsta väljarantal i opinionsundersökningar, någonsin.

Foto: TOMAS ONEBORG Bild 21 av 61

Forserum. Somaliska föreningens lokal i Forserum har fått sina fönster krossade, Fatima Farah bor i samma hus. Hon kom som ensam flykting från Mogadishu för snart fyra år sedan. Sedan ett och ett halvt år vågar hon inte gå ut på kvällarna. ”Jag gillar det här området, det är lugnt och människorna är jättesnälla. Det är bara en liten grupp som förstör. Det här är min stad, jag är jätteledsen över att det står dåliga saker i tidningarna om Forserum”, säger Fatima Farah.

Foto: TOMAS ONEBORG Bild 22 av 61

Malmö. Ellinor badar sin dotter Shira i lägenheten Malmö. Hon är judinna och irriteras över bilden av att Malmös judar lever i skräck, men kan ibland bli orolig för att ”någon galning” skulle kunna skada hennes barn.

Foto: YVONNE ÅSELL Bild 23 av 61

Malmö. Serieskytten Peter Mangs dömdes till livstids fängelse i Malmö tingsrätt. Han fälldes för bland annat två mord och fem mordförsök, men vissa nämndemän ville döma honom för ännu fler brott.

Foto: LARS PEHRSON Bild 24 av 61

Stockholm. Telias kvartalsrapport presenteras av vd Lars Nyberg. Telia Sonera anklagas för mutaffärer i Uzbekistan.

Foto: MAGNUS HJALMARSSON NEIDEMAN Bild 25 av 61

Stockholm. Den nya nationalarenan Friends Arena invigdes med pompa och ståt den 27 oktober. Ett utav de första arrangemangen var tre utsålda spelningar med Swedish House Mafia.

Foto: ROBIN HALDERT / SCANPIX Bild 26 av 61

Värmdö. För 30 år sedan kom hiv till Sverige. 2012 kom Jonas Gardells roman och TV-serie ”Torka aldrig tårar utan handskar”, där han berättar om sina vänner som dog. Här är han fotograferad i Stockholms skärgård i närheten av sitt lantställe i Värmdö kommun.

Foto: DAN HANSSON Bild 27 av 61

Stockholm. En ensam torgsäljare kämpar på Hötorget under det stora snöovädret som drog in över staden i december.

Foto: YVONNE ÅSELL Bild 28 av 61

Socialdemokraternas partistyrelse valde Stefan Löfven till ny partiordförande. På bilden: Håkan Juholt, Ingvar Carlsson, Carin Jämtin, Stefan Löfven och Göran Persson.

Foto: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN Bild 29 av 61

Säter. Hannes Råstams bok ”Fallet Thomas Quick” satte nytt ljus på utredningen av de brott Quick, numera Sture Bergvall, är dömd för.

Foto: ANNIKA AF KLERCKER Bild 30 av 61

Stockholm. Daniela Dahl är en av de minst 150 barn och unga som fick narkolepsi till följd av svininfluensavaccinet Pandemrix. Hon går i sista året på gymnasiet Rythmus i Sickla och komponerar egen musik och sjunger. Tycker om att lyssna på Norah Jones, Kate Bush, Eva Dahlgren. Daniela önskar att hon kan försörja sig på musik i framtiden.

Foto: MALIN HOELSTAD Bild 31 av 61

Göteborg. Missing People räknar med att man hade så många som 800 frivilliga på plats i sökandet efter den 9-åriga flicka som försvann i Örgryte, Göteborg. Vid tre-tiden på natten hittades hon ett par hundra meter från hemmet i sällskap av en 24-årig man.

Foto: ADAM IHSE / SCANPIX Bild 32 av 61

Stockholm. Kontroversiell domstolsprocess. Amnesty protesterar mot domen mot det feministiska punk-rockbandet Pussy Riot från Moskva. En av medlemmarna försattes senare på fri fot medan de andras straff på två års fängelse fastslogs.

Foto: LARS PEHRSON Bild 33 av 61

Kiev. Det kan gå hett till i det Ukrainska parlamentet. Här bråkar man om ett lagförslag som skulle ge rysktalande rätt att använda just ryska i sina kontakter med offentliga institutioner.

Foto: MAKS LEVIN/AP Bild 34 av 61

Moskva. Rysk kravallpolis fick sättas in för att möta kraftfulla demonstrationer mot Putins återvalskampanj.

Foto: SERGEY PONOMAREV/ AP Bild 35 av 61

Arlanda. De svenska journalisterna Martin Schibbye (på bilden tillsammans med sin fru Linnéa) och Johan Persson släpptes den 14 september efter att ha suttit i Etiopiskt fängelse i 438 dagar.

Foto: YVONNE ÅSELL Bild 36 av 61

Soldater ur gerillarörelsen M23.

Foto: PHIL MOORE/AFP Bild 37 av 61

Las Vegas. Barack Obamas händer är allt man ser när han håller tal på Cheyenne Sports Complex i Las Vegas i november.

Foto: LARRY DOWNING/ REUTERS Bild 38 av 61

Chicago. USA:s President Barack Obama, hans fru Michelle, vice president Joe Biden och hans fru Jill tar emot folkets jubel efter det stod klart att Obama tagit hem segern i presidentvalet.

Foto: JASON REED/REUTERS Bild 39 av 61

Durham. Robert J Lefkowitz, Nobelpristagare i Kemi 2012. Fotograferad på Duke University, Durham, NC, USA.

Foto: LINUS SUNDAHL-DJERF Bild 40 av 61

Gaza City. Jihad Masharawi håller sin elva månader gamla son Ahmad i sina armar. Han dog under en israelisk flygattack mot familjens hus i Gaza City.

Foto: MAJED HAMDAN/AP PHOTO Bild 41 av 61

Gaza City. Ett Palestinskt barn bärs in på ett sjukhus efter en flygattack mot norra Gaza 17 november.

Foto: ALI HASSAN/REUTERS Bild 42 av 61

Pakistan. En lastbil, överlastad med halm, som tippat baklänges i bergen i nordvästra Pakistan ställer till problem.

Foto: MIAN KHURSHEED/ REUTERS Bild 43 av 61

Ukraina. Tungviktsboxaren Vitali Klitchko utmanade i det Ukrainska presidentvalet 28 oktober. Vann gjorde Viktor Janukovytj, Regionernas parti.

Foto: MAGNUS HJALMARSSON NEIDEMAN Bild 44 av 61

Barcelona. Maskerade demonstranter, antällda på Telefonica phone company, protesterar mot nedskärningar på gatan utanför byggnaden där företagts ledning har ett möte i Barcelona, Spanien.

Foto: EMILIO MORENATTI/AP PHOTO Bild 45 av 61

Alpine. Ett plan flyger över en stor skogsbrand som härjar i Alpine, Utah.

Foto: STEVE GRIFFIN/AP Bild 46 av 61

Los Angeles. Rymdfärjan Endavour eskorteras av två F18 plan på sin sista resa. Färjan kommer att vara utställd i sitt nya hem på The Californian Science Center.

Foto: MIKE BLAKE/REUTERS Bild 47 av 61

Oslo. Anders Behring Breivik fick det maximala straffet som kan ges i Norge för de 77 människoliv han tog den 22 juli 2011: 21 års fängelse.

Foto: HEIKO JUNGE/AP PHOTO Bild 48 av 61

London. En gigantisk duk sätts upp längs Themsen med ett fotografi av Storbritanniens drottning Elizabeth inför hennes diamant-jubileum, juni 2012.

Foto: SUZANNE PLUNKETT/REUTERS Bild 49 av 61

Paris. Under ett tal i den pågående presidentvalskampanjen attackeras socialisternas kandidat Francois Hollande, med mjöl av en okänd kvinna.

Foto: AP Bild 50 av 61

Madrid. Genralstrejk bland anställda i bygg-, bil-, båt och energiindustrin utlystes i Spanien i november. Demonstranter och kravallpolis stöter här samman vid en av de många demonstrationerna.

Foto: DANIEL OCHOA DE OLZA/AP Bild 51 av 61

Newtown. Ava Staiti, 7 år, besöker en minnesplats med nallbjörnar, en för varje barn som miste livet i skolskjutningen på Sandy Hook Elementary School.

Foto: DAVID GOLDMAN/AP Bild 52 av 61

Newtown. Frank Kulick har satt upp träkors och en judisk davidstjärna, ett för varje offer i skolskjutningen i Sandy Hook, på sin gräsmatta.

Foto: DAVID GOLDMAN/AP Bild 53 av 61

Norrsken brukar oftast synas under vintern, men i september 2012 visade sig norrsken över Swirls Whitehorse i Alaska. Norrskenet berodde på ett ovanligt kraftigt solutbrott.

Foto: DAVID CARTIER/NASA Bild 54 av 61

Giglio. När italienska lyxkryssaren Costa Concordia förliste utanför den italienska ön Giglio dog 32 personer. Vraket är ännu inte bärgat och har blivit något av en turistattraktion i området.

Foto: GREGORIO BORGIA/ AP Bild 55 av 61

Newark. Sångerskan och skådespelerskan Whitney Houston dog den 11 februari. Fans samlades några kvarter från New Hope Baptist Church före hennes begravning in Newark, 18 februari.

Foto: JASON DECROW/AP PHOTO Bild 56 av 61

Felix Baumgartner förbereder sitt rekordhopp från rymden. Från 39 000 meter genomförde han det högsta frifallet någonsin – och bröt samtidigt ljudvallen när han färdades i en hastighet på 373 meter per sekund. 52 miljoner människor såg You-tube klippet.

Foto: JAY NEMETH/AP Bild 57 av 61

Toronto. Simone Noel lyfter upp sin dvärgtax Daisy, som är uppklädd för drottningens diamantjubileum, under en hundfestival i Woofstock.

Foto: MICHELLE SIU/AP Bild 58 av 61

Arkalyk. En rysk Sojuz-kapsel landade på stäppen i Kazakstan den 19 november. Kapseln, med en rysk kosmonaut, en japansk respektive en amerikansk astronaut, dalade fallskärmsförsedd ner från himlen och landade i ett dammoln. Besättningen återvände efter att ha tillbringat 125 dagar på Internationella rymdstationen (ISS).

Foto: BILL INGALLS/ NASA Bild 59 av 61

Baku. Loreen vann med sin ”Euphoria” i Baku. Samtidigt som hon tävlade försökte hon sätta ljuset på mänskliga rättigheter i värdlandet Azerbaijan.

Foto: JESSICA GOW / SCANPIX Bild 60 av 61

Stockholm. Prinsessan Estelle, hertiginna av Östergötland döptes den 22 maj i Slottskyrkan med ärkebiskop Anders Wejryd som förrättare. Prinsessans fulständiga namn är Estelle Silvia Eva Mary.

Foto: LARS PEHRSON Bild 61 av 61
Annons
Annons
Annons
Annons