Annons
X
Annons
X

Per Gudmundson: Året då visselblåsare blev landsförrädare

Foto: Gunnar Lundmark

Häromdagen varnade SVT Nyheter för den anonyma Facebooksidan ”Rädda vården”, som uppgavs sprida ”material som gestaltar en svensk sjukvård i kris”. SVT spårade upp och hängde ut identiteten på den undersköterska som (tillsammans med två kollegor inom sjukvården) haft fräckheten att anonymt ifrågasätta den statssanktionerade bilden av den offentliga vården.

Annat var det för några år sedan. Ni kommer ihåg hur det lät. Då var visselblåsare högsta mode. Sajten Wikileaks publicerade 2010 film på en tvivelaktig amerikansk helikopterattack i Irak, läckt av menige Bradley Mannings.

Samma år offentliggjorde sajten, i samarbete med en rad traditionella nyhetsmedier, över en kvarts miljon diplomatiska underrättelser från amerikanska ambassader, vilket ledde till rubriker över hela världen. Ni minns säkert Carl Bildt beskriven som ”medium size dog with big dog attitude”.

Annons
X

CIA-anställde Edward Snowden avslöjade detaljer om amerikansk signalspaning några år senare, genom The Guardian och Washington Post. Häromåret visade Panamadokumenten hur avancerad skatteflykt gick till, i ett samarbete mellan 109 medieorganisationer i 76 olika länder.

Redaktioner med stort självförtroende såg till att skaffa en egen krypterad tjänst för anonyma läckor. Sveriges Radios Radioleaks ”gör det möjligt att överlämna känslig information på ett säkert sätt”. Dagens Nyheters DN Granskar vänder sig till ”människor som har värdefull information” som vill ”på ett säkert sätt lämna tips”.

Företeelsen blev så vanlig, faktiskt, att vi var tvungna att uppfinna ett ord i svenska språket – så sent som våren 2015 kom ”visselblåsare” med i Svenska Akademiens ordlista.

Människor inne i verksamheter sågs som sanningsvittnen. Information från insidan visade en oförvrängd bild av verkligheten. Annat är det nu. Nu pekas de ut som landsförrädare av regimtrogna medier.

Den som inte skräms till tystnad kan tigas ihjäl. I februari intervjuade ledarsidans medarbetare Paulina Neuding ordföranden för den fackliga organisationen Alarm Ambulansförbundet, Gordon Grattidge, för webbtv-kanalen DGS-TV. Han talade om veritabla ”no go-zones” och berättade om hur ambulanspersonal behöver särskilt skydd för att kunna verka i huvudsakligen invandrartäta segregerade områden. Intervjun ledde till rubriker i internationell press – det ansågs som anmärkningsvärt att svensk sjukvårdspersonal vill ha militär skyddsutrustning för att kunna fullgöra sitt uppdrag – men den har inte berörts med en rad i Sverige. Tvärtom har Grattidge blivit utfrusen. Hans medverkan på mässan Ambulans 2017 (”Nordens största ambulanskongress”) har avbokats med hänvisning till att hans uttalanden i intervjun strider mot sjuksköterskornas värdegrund. Inte heller det har renderat några rubriker.

Rubriker har däremot polisen Peter Springare fått. Redan hans Facebookskriverier om invandrare och lokal kriminalstatistik, och om hur därtill relaterad grov brottslighet dränerar polisens resurser, gjorde honom till mediemåltavla, och det blev knappast bättre när han med vårdslöst språk sade sig vilja ”förinta” de journalister som sade emot. Vissa tolkade det bokstavligt. Springare gick från sanningssägare till folkefiende på bara ett par knapptryck, fördömd av till och med statsministern.

Det svänger fort i Sverige. I nästa upplaga av SAOL lär de få göra ett tillägg.

vissel|blås·are substantiv ~n. ·person som slår larm om oegentligheter ofta på sin egen arbetsplats. Se landsförrädare.

Annons
Foto: Gunnar Lundmark Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X