Året då stjärnorna blottade sitt innersta

2011 kommer inte att gå till historien som det bästa svenska idrottsåret. Däremot som ett av de viktigaste. Det här var året då svenska idoler blev förebilder i ordets rätta bemärkelse. Då det banbrytande skedde utanför arenorna och det väsentliga var vad de sa och inte hur de presterade.

Publicerad
ÅRETS VIKTIGASTE:
Patrik Sjöberg, f d höjdhoppare, 47 år. Hans starka berättelse och sexuella övergrepp har betytt så mycket för så många, och skakat om hela Idrottssverige.

ÅRETS VIKTIGASTE: Patrik Sjöberg, f d höjdhoppare, 47 år. Hans starka berättelse och sexuella övergrepp har betytt så mycket för så många, och skakat om hela Idrottssverige.

Foto: DAN HANSSON
ÅRETS VÄGVISARE:
Zlatan Ibrahimovic, fotbollsspelare, 30 år. 
Med sin bok har Zlatan gett många unga som lever i utanförskap och svåra familjeförhållanden hopp, tröst och drömmar.

ÅRETS VÄGVISARE: Zlatan Ibrahimovic, fotbollsspelare, 30 år. Med sin bok har Zlatan gett många unga som lever i utanförskap och svåra familjeförhållanden hopp, tröst och drömmar.

Foto: DAN HANSSON
ÅRETS ÄRLIGASTE:
Emma Igelström, f d simmare, 31 år. Har på ett självutlämnande sätt berättat om både depressioner och alkoholmissbruk, om livet när det var som allra mörkast.

ÅRETS ÄRLIGASTE: Emma Igelström, f d simmare, 31 år. Har på ett självutlämnande sätt berättat om både depressioner och alkoholmissbruk, om livet när det var som allra mörkast.

Foto: TOMAS ONEBORG
ÅRETS MÄNSKLIGASTE:
Magnus Muhrén, bandyspelare, 37 år. Människan Magnus glömdes bort och blev istället målmaskinen Muhrén. Han har nu efter sin depression utbildat sig till livscoach.

ÅRETS MÄNSKLIGASTE: Magnus Muhrén, bandyspelare, 37 år. Människan Magnus glömdes bort och blev istället målmaskinen Muhrén. Han har nu efter sin depression utbildat sig till livscoach.

Foto: SCANPIX
ÅRETS DÖRRÖPPNARE:
Anton Hysén, fotbollsspelare, 21 år. Som den första manliga homosexuelle elitfotbollsspelaren har Glenn Hyséns son blivit en förebild för många.

ÅRETS DÖRRÖPPNARE: Anton Hysén, fotbollsspelare, 21 år. Som den första manliga homosexuelle elitfotbollsspelaren har Glenn Hyséns son blivit en förebild för många.

Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/SCANPIX
ÅRETS INSATS:
Linus Thörnblad, höjdhoppare, 26 år. Linus känner vare sig skam eller svaghet bara för att han har ont i själen i stället för knät. Han har därmed satt fingret på något väldigt viktigt.

ÅRETS INSATS: Linus Thörnblad, höjdhoppare, 26 år. Linus känner vare sig skam eller svaghet bara för att han har ont i själen i stället för knät. Han har därmed satt fingret på något väldigt viktigt.

Foto: TOMAS ONEBORG
ÅRETS TAPPRASTE: 
Joakim Hedqvist, bandyspelare, 34 år. Han sökte själv hjälp på en missbruksmottagning för sina alkoholproblem och är i dag med all rätt stolt över sitt avgörande beslut.

ÅRETS TAPPRASTE: Joakim Hedqvist, bandyspelare, 34 år. Han sökte själv hjälp på en missbruksmottagning för sina alkoholproblem och är i dag med all rätt stolt över sitt avgörande beslut.

Foto: CLAUDIO BRESCIANI/SCANPIX
Annons

På måndag är det dags för Idrottsgalan i Globen. 2011 ska summeras, de bästa insatserna hyllas och de främsta idrottarna prisas. Den kvällen brukar handla om medaljer, rekord, hundradelar, mål. Och dagen efter om att stjärnorna aldrig verkar ha något vettigt att säga när de väl får chansen.

Ingenting kunde dock vara mer felaktigt den här gången. Rent sportsligt var 2011 ett mellanår, men mänskligt var det historiskt.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons