Analys

Gunilla von Hall:Året då ebola spred skräck i världen

Ebola är en av årets största nyheter som spridit skräck över världen. Under 2014 hörde alla talas om den gruvliga sjukdomen. Nu tyder mycket på att man börjar få kontroll över blödarfebern som skövlat liv och länder i Västafrika.

Under strecket
Publicerad

Vårdpersonal begraver kvarlevorna av ett av ebolans offer i Sierra Leone.

Foto: BAZ RATNER /REUTERS
Annons

Det började för exakt ett år sedan. Tvååriga pojken Emile Ouamouno i byn Meliandou djupt inne i Guineas djungel insjuknade plötsligt med hög feber och blodiga diarréer. Trots familjens försök att rädda pojken, avled han. Tre dagar senare dog även hans treåriga syster Philomene och syskonens gravida mamma Sia. Alla hade drabbats av ebola, en av världens dödligaste sjukdomar.

Det blev början på ett massivt sjukdomsutbrott där 19 031 människor hittills smittats och 7 373 människor dött i åtta länder under ett knappt år. Troligen handlar det om mångdubbelt fler, då många fall inte rapporteras. Hundratals barn har blivit föräldralösa, sjukvårdssystem har slagits i spillror och ekonomier kollapsat i stora delar av Västafrika. Guinea, Sierra Leone och Liberia är mer eller mindre utslagna ebolaländer. En handfull fall har även drabbat även drabbat Europa och USA samt Mali, Nigeria och Senegal.

Annons
Annons
Annons