Annons
X
Annons
X

Arenor kostar byggarbetare livet

På arenabyggen världen över dör våra kollegor på grund av bristande säkerhet. Bara på EM-byggena har 20 arbetare omkommit. Vi kräver att Fifa, Uefa och IOC infogar ILO:s regelverk i sina krav på arrangörsländerna, skriver de svenska byggfacken.

[object Object]
Åtta byggnadsarbetare har förolyckats på Kievs Olympiska Stadion, där Sverige spelar samtliga sina gruppspelsmatcher. Foto: EFREM LUKATSKY/AP

BRÄNNPUNKT | ARBETSMILJÖ

Vi utmanar den svenska idrottsrörelsen att tillsammans med oss driva kraven på schysta villkor.

Vilken sommar det kan bli! I alla fall för oss som gillar idrott. Fotbolls-EM i Polen och Ukraina i juni. OS i London i augusti. På samma arenor i september – Paralympics. Den 11 juni är första höjdpunkten för väldigt många svenskar. Lagkapten Zlatan Ibrahimovic och det svenska fotbollslandslaget möter värdnationen Ukraina på Kievs Olympiska Stadion.

Matcherna underhåller och berör oss, väcker starka känslor. Men för oss i byggfacken är känslan av förväntan och spänning samtidigt skuggad av sorg och besvikelse. Vi vet att 20 byggnadsarbetare inte kom hem från arbetet, till sina väntande nära och kära. Arbetet med att bygga inför EM kostade dem livet.

Annons
X

I slutet av mars redovisade den ukrainska arbetsinspektionen, State Service of Mining and Industrial Safety, att 14 byggnadsarbetare förolyckats på EM-byggen i Ukraina. Åtta av dem på Kievs Olympiska Stadion, där Sverige spelar samtliga sina gruppspelsmatcher. I början av april kom motsvarande siffra från den polska arbetsinspektionen, National Labour Inspectorat. Sex byggnadsarbetare har förlorat livet under de polska förberedelserna för EM, tre av dem på EM:s invigningsarena i Warszawa.

Myndigheterna ger en dyster bild av brister i säkerheten och dålig arbetsmiljö, en bild som också förklarar de höga dödstalen. I Polen fann inspektörerna 348 arbetare som arbetade på farliga byggställningar. Nästan varannan av de cirka 5000 som arbetade på hög höjd på de inspekterade arbetsplatserna saknade tillräckligt fallskydd. I Ukraina rapporterar inspektörerna om 1500 brott mot arbetsmiljöreglerna. 1200 maskiner var i så dåligt skick att inspektörerna stoppade arbetet.

Siffrorna visar att ekonomiska intressen fått styra. Arrangörsländerna, entreprenadföretagen och Uefa, Union of European Football Associations, har agerat
häpnadsväckande nonchalant. De
bär gemensamt ansvaret för att 20 av våra kollegor förlorat livet.

Stäng

SvD:s NYHETSBREV – dagens viktigaste nyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Att utsättas för risken att dö på arbetet är inte acceptabelt, inte ens under avancerat arenabyggande i glas och stål. Under arenabyggen i London har ingen förolyckats. Inte heller i Brasilien, som ska stå värd för både fotbolls-VM 2014 och OS, har det fram till i april 2012 inträffat en enda dödsolycka.

  Hur det ser ut i ryska Sotji som står värd för vinter-OS 2014 är oklart. Vi vet att minst sex byggnadsarbetare förolyckades på OS-byggen under 2010. Men där är insynen minimal och ett svagt fack hålls på armslängds avstånd av byggföretag, byggherrar och OS-arrangörer. Det finns obekräftade uppgifter från initierade, men anonyma, källor om stora olyckstal.

  Den globala fackföreningsrörelsen kräver att idrottens organisationer tar ansvar. Sportens fina ideal om laganda och schyst spel ska också gälla alla som bygger arenorna, tillverkar souvenirer och sköter servicen runt mästerskapen. FN-organet ILO:s konventioner och riktlinjer för hållbar utveckling borde utgöra självklara minimiregler när internationella turneringar och olympiska spel genomförs. Sådana krav måste ingå när till exempel Fifa, Uefa och Olympiska kommittén IOC skriver kontrakt med arrangörsländer.

  Våra krav möts av undanflykter. Man hävdar att man inte kan sätta sig över regeringar och nationell lagstiftning och man saknar makt att styra över byggföretagen. Det är märkliga invändningar. På andra områden drar sig inte idrottens organisationer för att kräva ändrade nationella lagar. Skattefrihet, inskränkningar i strejk- och demonstrationsrätt och begränsningar i lokala småföretagares möjlighet att sälja varor och tjänster runt arenorna är typiska krav från organisationerna på arrangörsländer.

  Vi i de svenska byggfacken har tröttnat på undanflykter. I vrede och sorg kräver vi att idrottens organisationer, som Fifa, Uefa och IOC, infogar ILO:s regelverk i sina krav på arrangörsländerna.
  Vi utmanar samtidigt den svenska idrottsrörelsen att tillsammans med oss driva kraven på schysta villkor inför, under och efter de stora idrottsfesterna.

  Vi är övertygade om att idrottsrörelsen, precis som vi, tycker att tjugo förolyckade är tjugo för många. Alla ska få njuta av fotbollsfesten, OS, VM och Paralympics. Också de som bygger för er, ger er service och tillverkar era utrustningar. Vi vill se schyst spel och schysta villkor och att vi tillsammans kan stå för;

  • Rätten att organisera och förhandla.

  • Anständiga arbetsvillkor.

  • En lön som det går att leva på.

  • Noll arbetsplatsolyckor.

  • Yrkesutbildning och yrkesutveckling.

  • Förebyggande hälsovård.

  Det är våra krav. Ställer ni upp?

  HANS TILLY

  förbundsordförande Byggnads

  JONAS WALLIN

  förbundsordförande Elektrikerna

  PER-OLOF SJÖÖ

  förbundsordförande GS

  MIKAEL JOHANSSON

  förbundsordförande Målarna

  CHRISTER WÄLIVAARA

  kanslichef LO-TCO Biståndsnämnd

  Annons
  Annons
  X

  Åtta byggnadsarbetare har förolyckats på Kievs Olympiska Stadion, där Sverige spelar samtliga sina gruppspelsmatcher.

  Foto: EFREM LUKATSKY/AP Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X