Annons
X
Annons
X

Aregawi förlorar sin OS-plats

Löparstjärnan Abeba Aregawi har testats positivt för dopning och är avstängd tills vidare, skriver svenska friidrottsförbundet i ett pressmeddelande. Nu drar också SOK tillbaka hennes OS-plats i Rio i sommar, skriver DN.

Abeba Aregawi frias från dopning
Foto: Jessica Gow/TT

Det var på måndagen som svenska friidrottsförbundet skrev i ett pressmeddelande att löparstjärnan Abeba Aregawi stängs av tills vidare efter att hon testats positivt för dopning. Detta efter ett dopningstest, så kallat A-prov, gjort av Internationella friidrottsförbundet, IAAF.

"Det är med bestörtning och med extrem besvikelse vi tvingas lämna detta besked", skriver generalsekreteraren Stefan Olsson, enligt TT och fortsätter:

"Vi tar totalt avstånd från alla former av fusk, dopning och otillåtna medel. Vi har en nolltolerans och det här är helt oacceptabelt."

Annons
X

Efter dopningsprovet har Abeba Aregawi gått med på en avstängning tills vidare, står det i pressmeddelandet. Samtidigt har hon begärt att ytterligare ett test görs, så kallat B-prov, som är en analys av samma blod/urin som lämnades vid testtillfället. Provet kommer att göras inom kort.

– Innan B-provet har gjorts kan vi inte säga något om fallet, varken vilken substans det handlar om eller när provet är taget, eftersom det är under utredning, säger friidrottsförbundets presschef Fredrik Trahn till SvD.

Enligt Sportbladet gjordes testet i Etiopiens huvudstad Addis Abeba i början av 2016. Tidningen skriver också att om det nya provet visar spår av doping kan hon riskera att stängas av i två år.

Stäng

SvD:s NYHETSBREV – dagens viktigaste nyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  På måndagens blev det också känt att SOK, Sveriges olympiska kommitté drar tillbaka Aregawi plats inför OS i Rio i sommar, rapporterar Dagens Nyheter. Hon var redan uttagen inför sommaren, men tappar nu platsen samtidigt som SOK drar in hennes ekonomiska stöd.

  Aregawi är redan i blåsväder efter Expressens avslöjande att hon ska ha lämnat felaktiga uppgifter vid ansökan om sitt svenska medborgarskap.

  Annons
  Annons
  X
  Foto: Jessica Gow/TT Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X