Annons
X
Annons
X

Åre bortom backarna

Till Åre åker de flesta för att åka skidor på längden och tvären. Men i bland sätter vädret stopp för skidåkningen eller så vill man helt enkelt variera sig. Då har Åre mycket mer än snöaktiviteter att erbjuda.

Det som lockar i Åre är skidåkningen, att kasta sig nedför de många pisterna eller gå på tur på fjället eller Åresjön med längdskidor och varm choklad, smörgåsar och apelsin i ryggsäcken.

Men alla åker inte skidor varje dag. Är vädret riktigt risigt kan ett besök på Holiday Club vara ett alternativ till att frysa i liften eller sitta och deppa i stugan.

Holiday Club Åre öppnade 2004. Här finns hotell, lägenheter, restauranger men framförallt ett upplevelsebad, saunaworld, bowling och minigolf, allt inomhus och under samma tak.

Annons
X

Allt är stort, modernt och genomtänkt. Konceptet känns amerikanskt men är faktiskt från början finskt även om anläggningen för tre år sedan köptes av ett brittiskt företag.

Holiday Clubs upplevelsebad är särklassigt – över 2 000 kvadratmeter stort. Badet ligger vackert med panoramafönster ut mot Åresjön. Här finns åtta pooler, varav en utomhus samt vattenrutschbana, broar och vattenfall.

Det bubblar och strömmar i flera av poolerna. Detta är främst för barn men även lekfulla vuxna roas.

När vi är på plats är det vardag i januari och det är stillsamt. Annat är det under loven då det kanske är lite svårare att njuta i lugn och ro.

I bubbelpoolen sitter Eva Westerberg från Möja i Stockholms skärgård. Dottern Wilma, sex år, tar en tur i den lilla vattenrutschbanan med sin mammas vakande ögon på sig.

De är på en veckas semester i Åre och resten av familjen är ute i backen.

– En liten tjej som Wilma orkar inte åka skidor varje dag och då är det perfekt med upplevelsebadet som är en favorit, säger Eva Westerberg som behandlar sin onda nacke i den varma poolen.

Det är fjärde året de är i Åre och de har tidigare år bott på hotellet och då har inträdet till badet ingått.

– Nu svider det lite att betala 240 kronor för oss två. Wilma hade helst velat vara här varje dag, konstaterar Eva Westerberg.

För vuxna kostar det 140 kronor att bada i fyra timmar och för barn upp till 14 år 100 kronor. Boende i Åre kommun kan roa sig på badet för halva priset.

Lite billigare undan kommer turister som har Skistars veckoliftkort. Det gäller i liftarna sju av åtta dagar och ger halva priset på upplevelsebadet.

Blir det dåligt väder och hälften av liftarna är stängda är inträdet till badet till och med gratis.

– När vädret är dåligt blir det fullt med folk ungefär mitt på dagen, berättar Tomas Karlsson, hotellchef.

Vägg i vägg med upplevelsebadet finns Saunaworld med sex olika bastusorter.

I snöbastun är det minusgrader och i bland snöar det. Hit in går man för att kyla av sig efter bara några minuter i den riktigt varma loftbastun.

Mer lagom varmt och skönare är det i ljus- och aromaterapibastun, här kan man sitta och njuta länge.

Om upplevelsebadet är mest för barnen så är bastudelen mer för vuxna. Två hundra kronor får man betala för sköna timmar i de olika basturna.

Vill man vara utomhus utan att åka skidor, så är Camp Åre populärt.

Förutom klassiker som skotersafari, islandshästridning och hundspann så kan man testa Zipline, en linbana där man i sele åker 60 meter över marken.

Det kostar lite mer, från 500 kronor per vuxen och är kanske inte rätt grej för den som är skraj för höjder.

Men gillar man äventyr i den vackra naturen och lockas av ett pirr i magen så är också Zipline en kick.

Åres Turistbyrå areturistbyra.com Camp Åre campare.se Åre Continental Inn areinn.se Tott totthotell.com Holiday Club holidayclub.se Årebussen arebussen.se SJ sj.se Skistar skistar.se SAS sas.se Fly Nordic flynordic.com City Airline cityairline.com Flygtaxi flygtaxi.se
Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X