Annons
X
Annons
X
Näringsliv
Analys

Cecilia Axelsson: Arbetstider en stridsfråga

Svensk Handel kräver att ”det fackliga vetot” mot arbete kvällar och helger slopas på lagren. Det blir en given stridsfråga i handelns avtalsförhandlingar. Men den här gången kommer inget strejkvarsel att hota påskhandeln.

PERSPEKTIV HANDELSAVTAL

Det har med en lätt överdrift varit en vårtradition lika pålitlig som Lunds studentsångare. Finalen i avtalsförhandlingarna mellan arbetsgivarna i Svensk Handel och LO-förbundet Handels har utspelats i skuggan av ett strejkvarsel med perfekt tajming för facket, strax före påskhandeln som är en av årets största köphelger. Förra året var påskstrejken bara några timmar bort när Svensk Handels vd Dag Klackenberg och Handels ordförande Lars-Anders Häggström tog i hand på en uppgörelse.

Den här gången har facket inte samma potenta vapen till sitt förfogande, av den enkla anledningen att fredsplikt kommer att råda under påsken. Avtalen löper ut först på påskdagen. Självklart kan ett strejkvarsel läggas ändå, men det kommer inte att bita lika kraftfullt. Och så här långt utstrålar ingen av de båda älskvärda gentlemännen i huvudrollerna någon markerad stridslust.

Dag Klackenberg och Lars-Anders Häggström står båda inför sin sista avtalsrörelse innan de med ålderns rätt drar sig tillbaka. De har många års omvittnat gott samarbete bakom sig, båda är pragmatiska och lösningsinriktade.

Annons
X

Men en fredlig uppgörelse är inte självklar. ”Visst är påsken viktig, men inte avgörande”, säger Lars-Anders Häggström och markerar att strejkvapnet finns till hands om så skulle behövas. Och att det finns stridsfrågor står klart sedan båda sidor igår presenterat sina avtalskrav.

Som alltid lär det bli bråk om kronor och procent. Handeln kräver krontalspåslag, 700 kronor i månaden i enlighet med de gemensamma LO-kraven. Lika mycket ska ingångslönerna höjas. Svensk Handels bud är ”märket”, procentsiffran i industrins avtal. Och ingångslönerna ska bara höjas med hälften.

De senaste gångerna har facket fått sitt krontalspåslag, men fått betala med mindre höjning av ingångslönerna. Nu backas Handels upp av ett samlat LO, som vill sätta stopp för en sådan framtvingad byteshandel. Lägstalönerna kan bli en segsliten fråga.

Men den hårdaste striden kommer, tror både fack och arbetsgivare, att stå om arbetstiderna på lager. Idag krävs godkännande av det lokala facket för arbete på kvällar och helger, ofta till priset att det räknas som dyr övertid. Det kallar Svensk Handel ”fackligt veto” och påpekar att reglerna är från 1937. Nu vill arbetsgivarna ha samma arbetstidsregler för lager som i butiksavtalet.

Facket har lite att vinna på den förändringen. Den skulle betyda minskat inflytande och säkert vara impopulär bland medlemmarna. ”Medlemstrycket i frågan är massivt”, säger Lars-Anders Häggström. Striden om arbetstiderna har förts i många år och inte mycket talar egentligen för en uppgörelse den här gången heller.

Ett stort frågetecken i förhandlingarna är om industrin klarar att landa sina avtal i förtid. Det är vad som krävs för att sätta ”lönemärket” för alla, eftersom många andra tunga avtal, bland annat i handeln, går ut samtidigt den här gången. Det kan bli en kapplöpning med tiden.

Testa dig själv! Vad kan du om företagen?

QUIZ: Vilka tog över när Swissair konkade?

quiz.svd.se

QUIZ: ”Riktigt skägg, riktig öl.” Vilken öl?

quiz.svd.se

QUIZ: Vilket bolag tillhör den här loggan?

quiz.svd.se
Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X