Annons
Ledare

Fredrik Johansson:Arbetsrätten måste reformeras

Annie Löfven?
Annie Löfven? Foto: Claudio Bresciani/TT

Frågan kommer inte att avgöras av Stefan Löfvens fingerfärdighet, men det är inte ett misstag att ”grundläggande” faller bort eller att statsministern inte berättar vad som kommer att hända om parterna inte kommer överens.

Under strecket
Publicerad

Jök-partierna kom överens om att arbetsrätten ska reformeras. Därefter har en statlig utredare presenterat förslag om bland annat utökat undantag i turordningsreglerna. Enligt Jöken ska detta förslag genomföras om arbetsmarknadens parter inte kommer överens.

Från vänsterhåll har kritiken varit massiv. I veckan har Jonas Sjöstedt också upprepat sitt hot om misstroendevotum om regeringen lägger fram en proposition i linje med den. C och L håller fast vid Jöken och att utredningen ska läggas fram ograverad. Socialdemokraterna hävdar å sin sida att utredningen inte lever upp till Jökens gummiformulering om att ”grundläggande balans” ska ”upprätthållas” mellan parterna på arbetsmarknaden. S vill förhandla om utredningsresultatet och då – i praktiken – om vad som är ”grundläggande balans”.

Annons
Annons
Annons