Arbetslösheten ska sjunka i år

Finansminister Pär Nuder lovar att arbetslösheten ska sjunka i år och nästa år gå ner mot fyra procent. Målet att 80 procent av den arbetsföra befolkningen ska ha sysselsättning kommer däremot inte att nås.

Under strecket
Publicerad
Annons

- Vi har fantastiska 77 procent redan nu, men att nå de sista procenten är alltid svårast. En viss ökning räknar vi med, men det är först på lång sikt som vi kan få upp sysselsättningen, sade en ändå mycket nöjd Pär Nuder när han tillsammans med vänsterledaren Lars Ohly och mp- förhandlaren Yvonne Ruwaida presenterade överenskommelsen om vårbudgeten i går.
Sent i måndags kväll hade även en majoritet i vänsterns partistyrelse sagt ja till budgeten. Detta sedan det skrivits in i finansplanen att det ska dras igång överläggningar med kommun- och landstingsförbundet om att försöka pressa fram höjda kvinnolöner. Det ska prioriteras i de kommande avtalsrörelserna, menar regeringen och samarbetspartierna samtidigt som de betonar att de inte ska lägga sig i vilka avtal som parterna sluter.

Dessutom sägs i finansplanen att kommuner och landsting behöver mer pengar under de närmaste åren. Men några exakta summor nämns inte.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons