Annons
X
Annons
X

Arbetslösheten biter sig fast

Ungdomsarbetslösheten riskerar att bita sig fast i Europa. Nu kräver Swedbank att företagen tar sitt ansvar. Samtidigt skyller finansminister Anders Borg på den globala utvecklingen och menar att Europa står inför ytterligare år av kris.

[object Object]
Anders Borg. Foto: SCANPIX

Idag träffas de nordiska statsministrarna på Fryshuset i Stockholm för att diskutera ungdomsarbetslösheten. Det är statsminister Fredrik Reinfeldt och finansminister Anders Borg som med de nordiska kollegerna, Jens Stoltenberg (Norge), Helle Thorning-Schmidt (Danmark) och Jyrki Katainen (Finland) som tillsammans med respektive lands arbetsmarknadsminister är på plats för att tala om problemet som plågar många länder i Europa.

Och det är inga muntra ungdomsarbetslöshetssiffror som blinkar rakt in i ministrarnas ögon. Enligt siffror från Eurostat som TT igår refererade till så ligger den norska ungdomsarbetslösheten på 8,6 procent, den danska på 14,1 procent, den finska på 19 procent och den svenska på 23,7 procent.

Frågan om varför det ser så olika ut i länderna är enligt forskarna inte självklar. Ibland nämns Norges förhållandevis goda ekonomi i allmänhet som ett skäl till att landet ligger betydligt lägre än övriga. Samtidigt brukar en viss del av förklaringen till att Norge och Danmark har lägre siffror när det gäller ungdomsarbetslöshet härröras till ländernas lärlingssystem som siffermässigt tar ner siffrorna.

Annons
X

Men på dagens konferens väljer finansminister Anders Borg (M) att lyfta fram att det är den pågående globaliseringen, befolkningstillväxten och den tekniska utvecklingen som nu sätter arbetsmarknaden under ett gigantiskt tryck. Borg menar att det rör sig om miljarder människor från Asien, Sydamerika och Afrika som nu är på väg ut på en global arbetsmarknad som redan är under hård press till följd av en teknisk utveckling driven av kostnadsjakt.

Vid sidan av det lyfter han fram den ekonomiska krisen som han uppenbarligen inte ser något slut på de närmaste åren.

– Vi är i en väldigt utmanande global miljö för arbetsmarknaderna. Vi har haft en kris som varat i fem år. Tittar vi bara på euroländerna så är det inte under 2014, inte under 2015 och inte under 2016 som vi kommer att ha ett högt efterfrågetryck i ekonomin utan vi kommer att ha en lång period av lågt resursutnyttjande och det här ställer oss inför stora och svåra frågor, säger Anders Borg.

Stäng

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Borg menar också att det just nu, delvis, finns än mer oroande tecken i södra Europa.

  – Spanien är på rätt väg. Italien på väg i fel riktning, säger Anders Borg.

  Även företagen, de nordiska facken och Arbetsförmedlingen är på plats på Fryshuset för att tala om sina insatser för att minska ungdomsarbetslöshet.

  Ranya Said från Telge Tillväxt säger att näringslivet har en viktig uppgift.

  – Företagen måste inse att ungdomar är framtiden. Vi måste stoppa den nedåtgående spiralen.

  Hon menar att många arbetsgivare är skeptiska till att anställa ungdomar utan erfarenhet vilket i det långa loppet leder till att unga får en skev självbild och tror att de inte är anställningsbara.

  Pantelis Kulakidis arbetar nu på Swedbank som rådgivare för bolånekunder. 2010 fick han praktik på banken efter att han varit arbetslös i cirka sju månader.

  – Jag fick intern utbildning och nu har jag ett riktigt jobb.

  Ulrika Järling som ansvarar för projektet ”Unga Jobb” på Swedbank säger också att fler företag måste engagera sig.

  – Vi har ett jättestort ansvar. Många skyller på Arbetsförmedlingen men vi måste samarbeta för att komma framåt.

  Först ut i talarstolen på Fryshuset var arbetsmarknadsministern Hillevi Engström som sa att ungdomsarbetslöshet är en fråga som måste tas på allvar, diskuteras och lösas på högsta nivå.

  – Ungdomar är inte framtiden. Ungdomar är nutiden. De är här och nu, säger hon.

  Annons
  Annons
  X

  Anders Borg.

  Foto: SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X