”Arbetslöshet kan ta fler levnadsår än covid-19”

Tunnelbana i London den 28 september. Storbritannien överväger hårdare restriktioner igen, men planerna möts också av protester.
Tunnelbana i London den 28 september. Storbritannien överväger hårdare restriktioner igen, men planerna möts också av protester. Foto: Guy Bell/Shutterstock/TT

Åtgärder för att minska risken för covid-19 har stora ekonomiska konsekvenser som påverkar folkhälsan. Arbetslöshet kan innebära fler förlorade levnadsår än covid-19 i många länder, skriver debattörerna Måns Rosén och Magnus Stenbeck.

Under strecket
Publicerad
Annons

Det är uppenbart att covid-19 pandemin har allvarliga hälsokonsekvenser för många människor vare sig man räknar dödsfall, sjukhusinläggningar, antal IVA-vårdade eller livskvalitet för de patienter som IVA-vårdats. Däremot är de totala folkhälsoeffekterna av åtgärder för att förhindra smittspridningen inte möjliga att uppskatta för närvarande. Konsekvenserna av ökad arbetslöshet eller fattigdom kan först mätas efter flera års uppföljning. Om vården av covid-19 patienter haft undanträngningseffekter på annan vård är också för tidigt att uttala sig om. Inte heller vet vi om en sämre samhällsekonomi leder till att resurserna för hälso- och sjukvård minskar.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons