Recension

Cirkusloppor på luffenArbetslösa loppor på äventyr

HOPPFULLT Det är lätt att läsa Lena Sjöbergs nya bok om cirkusloppor i Madrid som en allegori över Europas flyktingar. Trots sin utsatthet förlorar de inte hoppet.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Annons

Lena Sjöberg blir en allt intressantare bilderbokskonstnär. I tidigare böcker har man främst fäst sig vid den genomtänkta layouten och den säkra kompositionen som i fjolårets småbarnsbilderbok ”Vad har du bakom ryggen?”. I den nya bilderboken ”Cirkusloppor på luffen” finns en sammanhängande historia, och inte såsom i ”Tänk om…” från 2010 ett antal fristående tablåer om olika djur. En loppförälder av obestämt kön för ordet och berättar hur hen med sitt femåriga loppbarn för två år sedan kom till Spanien från Grenada i en låda med smugglad rom. Nu gäller det att finna ett hem.

Sjöberg tycks lockas av djurens värld, och i boken om cirkuslopporna uppträder mest insekter av olika slag. De människor som skymtar fram avbildas aldrig i helfigur, och de har ingen funktion i handlingen. Man ser endast några ben och fötter, eller några händer med smala fingrar som applåderar. Bilderna är ofta avskurna och visar till exempel trädstammar men inga trädkronor.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons