Annons

Lydia Wålsten: Arbetslinjen glider obemärkt C och L ur händerna

Foto: Henrik Montgomery/TT

A-kassa kallas för en försäkring – men 80 procent betalas av staten. Och nu gör den höjda a-kassan att arbetslinjen, nästan obemärkt, glider Januaripartierna ur händerna till S lycka.

Under strecket
Publicerad

Arbetslöshetsförsäkringen ska göra att livet blir drägligt i en tid då många får lämna sina kontor för att aldrig komma tillbaka. Uppskattningar visar att Sverige, i sällskap av många andra länder i Europa, kan gå mot en arbetslöshet på 15 procent. Kurvorna viker så brant uppåt att det ser ut som att den som ritat dem plötsligt börjat tänka på något annat. För att sätta siffrorna i perspektiv förväntas folk i genomsnitt bli lika arbetslösa som gruppen utrikes födda varit hittills.

Samtidigt har en betydande del av befolkningen, drygt var tredje person, valt att stå utanför a-kassan. Regeringen sänkte därför i slutet av mars kvalificeringstiden. Det var nog klokt. Varje månad räknas nu som fyra, vilket gör att man har rätt till ersättning redan efter tre månader som medlem. På så sätt ska regeringen undvika att många plötsligt behöver leva på socialbidrag.

Annons
Annons
Annons