Annons
X
Annons
X

”Arbetslinjen” ger inga ungdomsjobb

SLUTREPLIK | UNGDOMSARBETSLÖSHET

Problemet är att ”arbetslinjen” inte är något annat än en enkelspårig skattesänkarstrategi.
Ylva Johansson, Göran Färn, Jens Nilsson och Olle Ludvigsson.

Hur länge ska en politik som inte ger några jobb få kallas ”arbetslinjen”? Desperata bortförklaringar – inte minst från Engström och Tobé (
Brännpunkt 1/3) – kan inte längre dölja det faktum att regeringen misslyckats med jobben. Trots en stark ekonomi är den svenska ungdomsarbetslösheten, enligt Eurostat, klart högre än när regeringen tillträdde.

Problemet är att ”arbetslinjen” inte är något annat än en enkelspårig skattesänkarstrategi. Regeringens intresse ligger inte i att generera jobb, utan i att oberoende av jobbeffekterna driva ner skattenivåerna. Avsevärda resurser har lagts på insatser – sänkt restaurangmoms och reducerad arbetsgivaravgift för unga – som inte gett några tydligt positiva resultat. Samtidigt har det skurits på områden som är avgörande för att arbetsmarknaden ska fungera: utbildning, a-kassa och aktiv arbetsmarknadspolitik.

Annons
X

Regeringen vägrar se att ungdomarnas kompetens är avgörande för möjligheterna att få fotfäste på arbetsmarknaden. Höjda kunskapsnivåer är nyckeln till att de ska kunna matcha de jobb som finns – eller förverkliga egna idéer och innovationer i nya företag. Första prioritet i kampen mot ungdomsarbetslösheten måste därför vara att se till att ungdomarna skaffar sig den kompetens som behövs.

I stället för att kasta bort pengarna på verkningslösa skattesänkningar vill vi lägga resurserna på offensiva kompetenssatsningar. Vi vill med hjälp av omfattande insatser minska skolavhoppen med 50 procent och samtidigt säkerställa att alla som ändå hoppar av ges en bra andra chans i vuxenutbildningen. Vi vill uppgradera arbetsmarknadsutbildningen samt skapa betydligt fler traineemöjligheter, utbildningsvikariat och sommarjobb. Vi vill i stor skala utöka antalet platser på yrkeshögskolor, högskolor och universitet. För regeringens del är det mycket snack men väldigt lite verkstad på alla dessa punkter.

Regeringens ”arbetslinje” handlar om att sänka skatter snarare än om att skapa jobb. Det är därför den inte förmår sätta ungdomar i arbete.

Stäng

SvD:s NYHETSBREV – dagens viktigaste nyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  YLVA JOHANSSON

  arbetsmarknadspolitisk talesperson (S)

  GÖRAN FÄRM

  Europaparlamentariker (S)

  JENS NILSSON

  Europaparlamentariker (S)

  OLLE LUDVIGSSON

  Europaparlamentariker (S)

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X