X
Annons
X

Arbetslinjen bör gälla även för Europas regeringar

Med anledning av nästa års val till Europaparlamentet uppmanar EU-Kommissionens ordförande José Manuel Barroso medborgarna att inte vända EU ryggen (
Brännpunkt 16/9). Barroso har helt rätt i att fler i stället borde engagera sig för att göra EU bättre. Tyvärr är EU-Kommissionens eget recept, att fortsätta den politik som har lett oss in i krisen, inte någon bra utgångspunkt. Vad vi bör göra är motsatsen till vad vi har gjort tidigare. Vi bör tvinga banker att ansvara för sina egna förluster, avreglera marknader och se till att alla medlemsländer drar ned sin konsumtion till en nivå som de har råd med. Det är också vad moderaternas EU-politiska arbetsgrupp tidigare har kommit fram till.

Barroso uppmanar oss att sluta upp bakom ambitionen att skapa ett EU som ägnar sig åt prisregleringar och ekonomisk omfördelning. Det han glömmer kan sammanfattas i ett ord: Arbetslinjen. Principen om att produktivitet måste löna sig är inte bara tillämpbar på arbetstagare och företag utan även på länder. Regeringar behöver precis som enskilda individer rätt ekonomiska drivkrafter. Om det lönar sig att bedriva en ansvarsfull, tillväxtvänlig politik är sannolikheten större för att en regering ska göra just detta. EU-Kommissionen bör därför uppmana till avregleringar, frihandel och ansvarstagande. Säger EU-Kommissionen i ställtet att framtidens Europa är ett Europa där vi jämnar ut ekonomiska skillnader kommer regeringar finna mindre anledning att agera långsiktigt.

Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X