Annons
X
Annons
X

Arbetsgivare ska inte få utnyttja migrantarbetare

Vi måste göra stor skillnad mellan handel med varor och handel med arbetskraft. Sverige borde satsa på att bli världens bästa migrantland, hellre än att bli världens bästa frizon för några få oseriösa arbetsgivare. Det skriver Monika Arvidsson, utredningschef på Arbetarrörelsens tankesmedja.

Debatten om arbetskraftsinvandring

BRÄNNPUNKT | ARBETSKRAFTSINVANDRING

Migranter är i stor utsträckning personer med svagt förhandlingsläge, vilka lätt kan pressas att acceptera villkor långt under de kollektivavtalade.
Monika Arvidsson

Alla som har handlat på postorder någon gång vet hur bekvämt det är: lättbläddrat, överskådligt, oftast billigt med snabb leverans nära dig. Ungefär lika lätt som att beställa ett par skor eller ny vårblus, har det blivit att klicka hem en arbetstagare via nätet. Det är förstås bra att efterfrågan kan möta utbudet på ett smidigt sätt. Men av både moraliska och, faktiskt, långsiktiga ekonomiska skäl måste vi göra stor skillnad på handel med varor och handel med arbetskraft.

SVT:s Uppdrag granskning uppmärksammade häromdagen ännu ett fall av skamlöst utnyttjande av migrantarbetare. Denna typ av rovdrift har underlättats betydligt av dagens regler för arbetskraftsinvandring.

Annons
X

2008 genomförde alliansregeringen och Miljöpartiet en reform som resulterade i ett av världens mest liberala system för arbetskraftsinvandring. Förut gjorde Arbetsförmedlingen en bedömning av behovet givet tillgänglig arbetskraft. Nu förutsätts istället den enskilde arbetsgivaren från sitt skogsbruk i Tavelsjö kunna göra samma kvalificerade bedömning av hur stor bristen verkligen är på arbetskraft inom Sverige och EU.

Förutom en partisk bedömning som alltför ofta och uppenbart handlar om lönekostnad och inte kompetensbrist, så är det ett stort problem att regeringen har valt att inte göra de arbetserbjudanden som ligger till grund för arbetstillstånden, juridiskt bindande. Arbetsgivaren kan alltså ändra aviserade villkor till helt andra i verkligheten.

Samtidigt som regeringen framhöll att det är arbetsmarknadens parters roll att se till att kollektivavtalen upprätthålls så drog man undan mattan för parterna att göra just det. Bara inom skogsbruket finns enligt GS-facket fler än tusen entreprenörer på en yta av cirka 23 miljoner hektar (en yta motsvarande 45 miljoner fotbollsplaner). Det är lätt att inse att det är ett enormt arbete att hålla koll på svenska arbetsplatser.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Jag har själv tidigare som representant för LO varit med på ett otal möten med migrationsministern och Miljöpartiet, där risken för utnyttjande har påpekats. Så resultatet av det nya systemet kan inte ha kommit som en total överraskning. En välvillig tolkning av syftet med förändringen är att den grundades på en naiv okunskap om arbetsmarknadens träskmarker.

  Lyckligtvis så finns det dock expertkunskap att lyssna till, för bättring. Facken, till exempel inom bygg, hotell- och restaurang, skogs- och trä och kommunal, kan (tyvärr) rada upp många exempel som de möter i det dagliga fackliga arbetet. De har i flera år kämpat för stärkta rättigheter för den som jobbar tillfälligt i Sverige. Även arbetsgivare som har tagit i hand på att följa ingångna avtal av både anständiga och konkurrensmässiga skäl, har ett intresse i jämlika villkor.

  Väl etablerade arbetstagare, ofta högutbildade, kan framgångsrikt förhandla fram de arbetsvillkor de anser sig vara värda. För dessa personer utgör inte fri rörlighet några större problem. Och det stora flertalet arbetsgivare är hederliga människor med både moral och respekt för de anställdas villkor. Men arbetstagare, inte minst i gruppen migranter, är i stor utsträckning personer med svagt förhandlingsläge, vilka lätt kan pressas att acceptera villkor långt under de kollektivavtalade. Bevisligen finns det en och annan arbetsgivare som är beredd att utnyttja det.

  Om det nu är så att bristen på personal med rätt kompetens är så skriande inom vissa branscher, även dem inom traditionella LO-yrken, borde då inte marknadseffekten vara den helt motsatta än den med usla arbetsvillkor vi alltför ofta ser prov på idag? För att locka till sig den arbetskraft man som arbetsgivare behöver, så borde det rimligen krävas attraktiva erbjudanden – schyssta löner och bra arbetsmiljö – för att lyckas. Sverige är fantastiskt på väldigt många sätt. Men ska vi stå en chans i den globala konkurrensen om arbetskraften, så borde samhället i likhet med arbetsmarknadens parter ta sitt ansvar och förhindra att oseriösa arbetsgivare utnyttjar migrantarbetare.

  En utvärdering av de ändrade reglerna har ännu inte aktualiserats. Med några år och socialt kostsamma exempel i ryggen, så vore det dags för en sådan nu. Sverige borde satsa på att bli världens bästa migrantland, hellre än att bli världens bästa frizon för några få oseriösa arbetsgivare.

  MONIKA ARVIDSSON

  utredningschef, Arbetarrörelsens Tankesmedja.

  Debattartiklar om arbetskraftsinvandring:

  Läs även

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X