Annons
X
Annons
X

Arbetsförmedlingens lotsar kan ha rekryterat till IS

Avtalet med samtliga etableringslotsar sägs nu upp av Arbetsförmedlingen. Enligt Expressen beror det bland annat på misstänkt rekryteringsverksamhet till IS.

IS-soldater.
IS-soldater. Foto: AP /TT

Etableringslotsarna var tänkta att fungera som en länk mellan nyanlända och det svenska samhället, bland annat med hjälp av sina språkkunskaper. Men Arbetsförmedlingen säger nu upp samtliga avtal med omedelbar verkan, och har till och med tagit bort funktionen från sin sajt under dagen.

– Vi har fått indikationer på att det har förekommit rekryteringsförsök eller kontaktskapande situationer till olika våldsbenägna stridande grupper, säger Arbetsförmedlingens generaldirektör Mikael Sjöberg till Expressen.

Beslutet tas i och med en påtaglig ökning av klagomål från arbetssökande och tecken på olika typer av oseriös och brottslig verksamhet. Exempelvis nämns bedrägeri, mutor, utpressning, hot och försäljning av folkbokföringsadresser.

Annons
X

– Det handlar om lån eller gåvor för att ansluta sig till en viss lots, som läsplattor, telefoner och ibland kontanter, säger Sjöberg.

Generaldirektören säger även att den här typen av ärenden överlämnas till Säkerhetspolisen, och att arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) och andra personer i regeringskansliet har informerats, men inte i detalj.

På Säpo är man som väntat mycket förtegna om uppgifterna, men bekräftar att man kontaktats av Arbetsförmedlingen.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Vi har fått den här informationen och kommer att bedöma den. Vi tar all sådan här information på allvar, men vilken bedömning vi gör eller om vi skulle inleda en utredning kan jag inte kommentera, säger presschefen Sirpa Franzén till SvD.

  Hon konstaterar dock att tillvägagångssättet sticker ut.

  – Det här är inte ett vanligt förekommande sätt att rekrytera till våldsbejakande resor. Det som vi har sett sedan tidigare är ju att rekrytering främst sker i sociala sammanhang och via sociala medier, säger Franzén.

  I mars förra åretinledde Arbetsförmedlingen en översyn av tjänsten med etableringslotsar i och med den aggressiva marknadsföring som många av företagen bedriver. Det var under översynen som den oseriösa verksamheten uppdagades, och sedan i höstas har problemen blivit ännu värre, skriver TT.

  Programmet med etableringslotsar, som Alliansen initierade 2010, har kritiserats för att vara ineffektivt och kostsamt, men Mikael Sjöberg säger till TT att det inte har påverkat beslutet att skrota systemet.

  – Hade det bara varit ett för dåligt fungerande system hade vi gått in och jobbat med det. Det är den förändrade och fördjupade problembilden som föranleder att vi avslutar det.

  På TT:s fråga om det krävs riksdagsbeslut för att säga upp tjänsten svarar Sjöberg:

  – Vår bedömning är att vi klarar av intentionerna i lagen på ett annat sätt än vad vi gör med det här systemet. Det finns en förordning som säger att jag ska hushålla väl med statens medel, och det finns en arbetsmiljölag som säger att jag ska ha en rimlig arbetsmiljö för mina medarbetare.

  Annons
  Annons
  X

  IS-soldater.

  Foto: AP /TT Bild 1 av 2

  Arbetsförmedlingen

  Foto: CATA PORTIN Bild 2 av 2
  Annons
  X
  Annons
  X