Annons

”Arbetarna utkämpar ett tvåfrontskrig”

Transportarbetareförbundet ser två stora slag som utkämpas inom den svenska modellens område.
Transportarbetareförbundet ser två stora slag som utkämpas inom den svenska modellens område. Foto: Bertil Ericson/TT

Försämringar i las och minimilöner på EU-nivå är två stora hot mot den svenska modellen, skriver Tommy Wreeth, Svenska Transportarbetareförbundet.

Under strecket
Publicerad
Foto: Bengt Asplund

Den svenska arbetarrörelsen kämpar i ett tvåfrontskrig just nu. Motståndarna vill ta bort vår anställningstrygghet och vill åt våra jobb. Mycket av detta sker i smyg under radarn. Visst är det bekant i våra kretsar men inte för den stora allmänheten, som i högsta grad berörs av detta. Jag pratar om alla de som går till jobbet varje dag. Som faktiskt trivs, gör nytta och har roligt på sina arbetsplatser. Vanligt folk som håller igång det svenska samhället, genom att bygga och bidra till välfärden, genom att försörja sina familjer och varje dag stå upp och kämpa för den svenska modellen.

Den svenska modellen där arbetsmarknadens parter tillsammans förhandlat fram villkoren på arbetsmarknaden är ett av fundamenten som vårt samhälle vilar på. Systemet har i många år gynnat både arbetare och företag. Jag sträcker mig så långt som att säga att vi har, om inte världens bästa arbetsmarknad, så åtminstone en av världens bästa och mest välfungerande.

Annons
Annons
Annons