Annons
X
Annons
X

Arbetarna som inte behövs

Arbetsmarknaden svämmar över av matroser, fotografer och journalister. Bättre utsikter har den som är utbildad i data eller teknik.

Matroser är en av yrkesgrupperna som har överskott på arbetare.
Matroser är en av yrkesgrupperna som har överskott på arbetare. Foto: BJÖRN LARSSON ASK

Precis som föregående år är matroser, fotografer och journalister minst eftertraktade på arbetsmarknaden. Det visar arbetsförmedlingens prognos inför det kommande året.

2 000 arbetstillfällen har försvunnit från svensk sjöfart de senaste åren enligt Redareföreningen och SEKO. Och nu är ytterligare 600 på väg bort. Det beror på att verksamheten flyttar utomlands. Många av utflaggningarna har gått till Danmark och Finland.

– Regelverk och avgifter gör att vi i Sverige inte kan konkurrera med våra grannländer längre. Framför allt handlar det om besättningskostnader, säger Christer Schoug, vd på Sveriges Redareförening.

Annons
X

Men i höst ska regeringen presentera en ny sjöfartsstrategi och Christer Schoug hoppas att den kommer att innehålla något som kan vända trenden.

– I Sverige har vi länge haft en haltande sjöfartspolitik, säger han.

Journalister och fotografer har det under en lång funnits ett överskott av på arbetsmarknaden. De senaste åren har konkurrensen blivit än hårdare i storstäderna, medan den som söker sig ut till landsorterna har bättre chanser till jobb. Det blir också viktigare att ha en bred kompetens.

Stäng

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Är man journalist och dessutom tekniknörd har man hyfsade möjligheter att få jobb, säger Peter Nofors, analytiker på Arbetsförmedlingen Kultur Media.

  Bättre utsikter har data- och teknikyrken och vill man ha riktigt goda jobbchanser kan det vara en idé att utbilda sig till mjukvaru- och systemutvecklare eller IT-arkitekt. Det finns en hög efterfrågan på datapersonal med spetskompetent.

  Jobbökningen det kommande året kommer framförallt att ske inom yrken med höga krav på utbildning och kompetens, spår Arbetsförmedlingen.

  LÄS
  hela rapporten

  Annons
  Annons
  X

  Matroser är en av yrkesgrupperna som har överskott på arbetare.

  Foto: BJÖRN LARSSON ASK Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X