Annons
X
Annons
X

Arbetarna förlorar på avtalsvalrörelsen

r Melodifestivalen vårens stora happening eller en utdragen pseudohändelse? Lite fakta om krav på löneökningar kontra faktiska skattesänkningar ger skäl för LO:s medlemmar att ställa samma fråga om avtalsrörelsen.

När fackförbundet Byggnads nu har presenterat sina avtalskrav vill de till exempel ha löneökningar på 2,6 procent. Man kan diskutera rimligheten i kraven med tanke på det ekonomiska läget. Men man kan också sätta dem i relation till de skattesänkningar som byggnadsarbetarna har fått.

I själva verket har den som tjänar 25000 i månaden fått skatten sänkt med ett belopp som motsvarar en löneökning på 3,0 procent per år sedan 2006.

Annons
X

En annan enkel uträkning visar vad skattesänkningarna inneburit för Byggnads medlemmar.

Den löneökning som en genomsnittlig byggnadsarbetare har fått sedan början av 2007 till idag hade utan jobbskatteavdraget gett 1579 kronor mer i månaden, netto. Allt enligt Byggnads egen lönestatistik och
jobbskatteavdrag.se.

Det låter som en rätt rejäl slant. Men skattesänkningarna har gett mer. Om lönerna hade varit helt oförändrade under samma period hade jobbskatteavdraget ändå resulterat i en nettolöneökning på 1749 kronor. Att jämföra med de drygt 170 kronor mindre som bara bruttolöneökningen gav.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Sammantaget har den genomsnittlige byggnadsarbetaren fått hela 3590 kronor mer kvar efter skatt och med löneökningar under de tre åren. Hade Byggnads fått bestämma hade det däremot inte blivit någon skattesänkning av.

  Förra veckan gick LOs ordförande Wanja Lundby-Wedin ut och fördömde jobbskatteavdraget för att mer än 70 procent av skattesänkningen tillfaller den halva av befolkningen som har högst inkomster. Det är Byggnads medlemmar det. Med en genomsnittslön på över 27000 kronor i månaden tillhör många av dem i själva verket den rikaste fjärdedelen. Lundby Wedins utspel riktar sig med andra ord direkt mot den inkomstförstärkning som hennes egna medlemmar har fått.

  När LO på detta sätt utnyttjar avtalsrörelsen som ett tillfälle att driva valrörelse åt Socialdemokraterna betyder det att man propagerar för skattehöjningar som riskerar att radera ut löneökningarna. För medlemmarnas ekonomi kan resultatet rent av bli negativt. Och det kan väl inte ha varit tanken?

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X