Arbeiderpartiet tar tillbaka LO

Under strecket
Publicerad
Annons

OSLO Det norska arbeiderpartiet söker sig tillbaka till traditionell politik och släpper in LO i partistyrelsen igen. Det kommer att användas mycket mer pengar på kollektiva lösningar om en rödgrön allians får makten i Norge, lovar partiledaren Jens Stoltenberg.
Utsmyckningen i den stora salen i Folkets Hus i Oslo, där 300 delegater från arbeiderpartiet har samlats under fyra dagar, ger associationer till 60-talet. Röda rosor upplöser sig i smått psykedeliska cirklar.
Slagorden har förenklats till två: Ny solidaritet och Ny majoritet.

Det är också ända tillbaka till 1961 man måste gå för att hitta en socialdemokratisk norsk regering med egen majoritet i Stortinget. Det har snarare varit regeln än undantaget i Norge att det är minoriteten som styr, medan majoriteten sitter i opposition.
Arbeiderpartiets kongress är den sista som hålls av de tre partierna som vill bilda regering tillsammans efter valet i september. Först ut var senterpartiet, som leds av Åslaug Haga. Därefter hyllades Kristin Halvorsen
av sina egna i sosialistisk venstreparti.
De senaste dagarna är det Jens Stoltenberg som visat att han nu ensam har makten i arbeiderpartiet, efter att den långa striden med Thorbjørn Jagland avslutades vid den förra kongressen.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons