Arai vill gå över gränser

Ryôji Arai ursäktar sig, tio minuter sen till intervjun. Han och flickvännen passade på att äta lite mat på stan innan dagens program skulle dra igång. Det är första gången de är i Sverige. I Grand Hôtels foajé med guld och sammet är han ett exotiskt inslag i sina rosa tröja och med sina röda skor, flickvännen har kjol med glittrande paljetter och lyssnar intresserat under intervjun.

Under strecket
Publicerad
Ryôji Arai är i Sverige för att klättra i träd - när han väl hittar ett.

Ryôji Arai är i Sverige för att klättra i träd - när han väl hittar ett.

Annons

Lars Vargö tolkar, Arai kan inte ett ord engelska. En intensiv vecka i Stockholm väntar. Möten med bland annat svenska barn, föreläsningar för konststudenter och barnboksfolk.
På onsdag kväll ska han stå på Sollidens scen tillsammans med författaren Philip Pullman för att ta emot priset ur kronprinsessan Viktorias hand. Till detta högtidliga tillfälle har han specialkomponerat en sång till Astrid Lindgrens ära. En sång han själv ska framföra till eget komp på gitarr.
– Alla kommer att hålla för öronen, men det är nog absolut i författarinnans anda!
Tyvärr vågar inte den 48-årige konstnären ge ett smakprov här i foajén.

I Japan vet alla vem Pippi Långstrump och Nils Holgersson är.
– När de ringde och sa att jag fått priset var det första jag sa: Det måste vara fel! Jag är inte ens översatt till andra språk.
Nej, ingen av Ryôji Arais böcker finns på svenska, men i Japan är han en ansedd konstnär och illustratör som arbetat med ryktbara poeter, tecknat för tidskrifter, gjort reklam men också skrivit flera egna bilderböcker för såväl barn som vuxna. Där gör han också utställningar några gånger per år, men målar även berättelser inför publik.
Hans texter, med ord och ordlekar, påminner om Lennart Hellsing, enligt Shizuko Shirai, bibliotekarie på Internationella biblioteket i Stockholm. Ulla Rhedin, bilderboksforskare, fil dr i litteraturvetenskap men också medlem i Alma-juryn, jämför hans bilder med X-et, Evert Taube eller Matisse, och hon talar om kolorit och främmande penseldrag.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons