Arafat avvisar Sharons krav

Under strecket
Publicerad
Annons

Jerusalem Den palestinske ledaren Yasser Arafat förkastade i går Israels viktigaste krav att överlämna en lista över vilka personer som finns med Arafat i presidenthögkvarteret.
Israel hävdar att det bland dem finns eftersökta terrorister.
Efter amerikanska bannor inleddes i går trevande förhandlingar om belägringen av Arafat i Ramallah. Men så långt som att låta Arafat ta emot besök från EU vägrade israelerna gå. Enligt israeliska mediers källor satsar nu USA allt på omröstningen i FN:s säkerhetsråd om Irak, och trycker därför på för att slippa någon Arafatdramatik som kan reta upp de andra medlemmarna i rådet.
Israel stoppade i går förstörelsen av byggnader runt Arafat och verkar i någon mån ha börjat lyssna på den massiva kritiken.
Israeliska medier har hånat premiärminister Ariel Sharon för att han tagit den lätta utvägen att hämnas förra veckans självmordsdåd genom att slå till mot Arafat, i stället för att jaga Hamasrörelsen som tagit på sig skulden för attentatet i Tel Aviv i torsdags.
Israel
levererade under natten förnödenheter till högkvarteret. Men el-, vatten- och telefonförbindelserna är avskurna. Och chefsförhandlaren Saeb Erakat, den förste palestinier som släppts in dit sedan belägringen inleddes i torsdag, sade sig vara chockad över hur det ser ut där inne.
Men den 73-årige Arafat lyckades låta optimistisk när han via telefon talade till flera tusen palestinska studenter som samlats i Betlehem för att visa sitt stöd.

– Läget är farligt, men folket kan möta alla faror. Det palestinska folket har upplevt farligare situationer än denna och segrat, sade Arafat.

Annons
Annons
Annons