Karl Steinick:Arabvärldens problem är Europas

Det pågår en kamp om Europas muslimer, som militanta jihadister vill dra in i sitt heliga krig. Författaren Gilles Kepel menar att grogrunden för framtida muslimska demokratier finns just i Europa, men det är viktigt att den muslimska världen inte tillåts bli jihadisternas gisslan.

Under strecket
Publicerad

Vandaliserad moské i Saint-Etienne.

Foto: LAURENT CIPRIANI/AP
Annons

Jihad är utan tvivel en av de mest spridda arabiska glosorna, i konkurrens med socker, alkohol och razzia. Till skillnad från dessa är jihad, i betydelsen heligt krig, ett sent inlån i de flesta av världens språk och med osedvanligt snabb spridning. Att ordet dessutom kan betyda en inre och fredligare ansträngning för trons skull spelar mindre roll eftersom det är den blodiga kampen mot ”de otrogna” som har fört upp jihad på främsta nyhetsplats.

I spåren av 11 september-attackerna har det utkommit en lång rad böcker med jihad i titeln, men den utan tvivel mest betydelsefulla som fått krigsordet på omslaget kom faktiskt ut före attentaten mot World Trade Center och Pentagon. Den franske islamologen Gilles Kepel hade redan publicerat flera böcker om dagens islam – bland annat om ”förortsislam” och om islamismen i Egypten – när hans grundliga genomgång av de ”jihadistiska” rörelserna gjorde honom känd och läst världen över. Visserligen hade Kepels arbeten uppmärksammats utanför de egna forskarkretsarna även tidigare, men hans ”Jihad” blev av olyckliga omständigheter en bästsäljare som översatts till många språk.

Annons
Annons
Annons