Analys

Karoline Eriksson:Arabiska kvinnor med driv

Karoline Eriksson

I FOKUS. Festivalen sätter ljuset på den arabiska revolutionen med 22 filmer. En av de tyngsta är marockanska On the edge, en tuff och formsäker skildring av unga flickor.

Uppdaterad
Publicerad
Annons

–Det senaste året har vi varit upptagna med att skriva historia istället för filmmanus, sa den egyptiske regissören Amr Salama på måndagens seminarium om årets fokussektion Arabisk film, som han deltog i tillsammans med landsmannen Mohamed Diab. Och deras respektive verklighetsbaserade filmer – Asma’a, om det enorma stigma det innebär att vara hiv-smittad (kvinna) i Egypten, och Kairo 678, om hur tre kvinnor ur olika samhällsgrupper möts i sitt hat mot ständiga sexuella trakasserier i det offentliga rummet – kom till före protesterna på Tahrirtorget i Kairo.

När Göteborgs filmfestival nu firar ettårsminnet av den arabiska revolutionen med att visa 22 filmpärlor, varav 13 nyproducerade, ingår förstås två dokumentärer om händelserna i utbudet. Men framförallt också filmer om att bryta tystnad och tabun, den ”stand up for your rights”-attityd som ledde fram till revolutionen, menar Mohamed Diab, vars film hade premiär samma månad som lagen om sexuella trakasserier i Egypten skärptes.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons