Arabisk teater till Backa

Under strecket
Publicerad
Annons

GÖTEBORG Den arabiska teatergruppen Al-Harah från Betlehem har i dagarna anlänt till Backa Teater för att medverka i en uppsättning, som skall spelas både i Göteborgsregionen och på Västbanken.
Samarbetet har blivit möjligt tack vare stöd från Sida via Dramatiska institutet, säger Anna Löfgren på Backa Teater. Sida stödjer olika scenkonstprojekt på Västbanken och i Gaza och fann det naturligt att Backa Teater tillfrågades med tanke på tidigare internationellt engagemang.
Två skådespelare från Al-Harah-teatern och Backas Laurence Plumridge och Rolf Holmgren samt musikern Bo Stenholm repeterar nu för fullt.
Föreställningen är inspirerad av tidigare produktioner på Backa, bland annat En hunds berättelse och Turkduvan, där rörelse och musik såg till att överbrygga språksvårigheterna. Regissören Reada Ghazaleh, som är en av de drivande krafterna bakom den arabiska barnteatern, påtalar hur viktigt det är att använda teatern som verktyg för kommunikation mellan människor och olika kulturer.

Urpremiären på
Hanin El Bahar eller Hanins längtan till havet, som den får heta här, blir på Backa Teater den 9 april. Efter tio föreställningar går den ut till bland annat skolor i Göteborgsregionen. I augusti turnerar uppsättningen på Västbanken.

Annons
Annons
Annons