Annons
X
Annons
X

Arabförbundet fördömer Wallström

Arabiska utrikesministrar fördömde i går uttalanden som utrikesminister Margot Wallström gjort om Saudiarabien.

Av TT
(uppdaterad)
Saudiaffären
EU:s chef för utrikespolitik, Federica Mogherini.
EU:s chef för utrikespolitik, Federica Mogherini. Foto: REUTERS

På måndagen sade regeringen upp det omdiskuterade samarbetsavtalet med den saudiska regimen, erfar TT.

Arabförbundets utrikesministrar gjorde sitt gemensamma uttalande när deras möte i Kairo avslutades i går kväll, enligt den saudiska statliga nyhetsbyrån SPA.

Ministrarna uttrycker sitt ”fördömande och sin förvåning över att man gör sådana uttalanden, som inte stämmer överens med sanningen om att konungadömet Saudiarabiens författning är grundad på toleranta islamiska sharialagar, som säkerställer människans rättigheter och skyddar människors liv, egendom, ära och heder”.

Annons
X

Det framgår inte exakt vilka uttalanden ministrarna syftar på men de anser att de var ”oansvariga och oacceptabla”, enligt SPA.

I riksdagens utrikespolitiska debatt den 11 februari konstaterade Wallström bland annat:

– Det är självklart att politiken i Saudiarabien är långt ifrån en feministisk politik. Framför allt kränks ju kvinnors rättigheter. De får inte ens köra bil. Man piskar bloggare, och man har en kungafamilj med absolut makt. Då är det klart att vi inte kan använda något annat ord än diktatur.

Wallström har också kallat piskningen av den regimkritiske bloggaren Raif Badawi för ”medeltida”.

EU-kommissionen kommer att vidta åtgärder sedan Wallström nekats möjligheten att tala, enligt en talesperson för EU:s höga representant för utrikespolitik, Federica Mogherini.

På måndagskvällen uppgav en intierad källa för TT att regeringen beslutat att avsluta det hårt ifrågasatta militära samarbetsavtalet med Saudiarabien.

– Man ska inte tillmäta det så stor betydelse, säger Wallströms pressekreterare Erik Boman om Arabförbundets uttalande.

Han framhåller att Wallström fått en ursäkt av generalsekreteraren Nabil al-Arabi för att hon, enligt egen uppgift efter protester från Saudiarabien, inte fick tala i Kairo. Men han har ingen förklaring till varför förbundet sedan skickar ut ett uttalande där Wallströmuttalanden fördöms.

– Jag tror att man mer ska tolka det här som ett sätt för Saudiarabien att rädda ansiktet, säger Boman.

Said Mahmoudi, professor i internationell rätt vid Stockholms universitet, påpekar att Saudiarabien är mycket inflytelserikt bland Arabförbundets 20 länder.

– Många av länderna är marionetter. Nästan alla är beroende av hjälp från Saudiarabien, ekonomisk eller annan.

På kort sikt är det en liten kris mellan Sverige och arabvärlden, men den går förmodligen över ganska snart, tror Mahmoudi.

Mellanösternkännaren och tidigare diplomaten Ingmar Karlssons personliga tolkning av det som skett är att Arabförbundet och Saudiarabien sett en chans att stämma i bäcken.

– Det enda som förenar dem är en gemensam rädsla att för att också andra länder ska börja granska deras interna förhållanden, säger Karlsson.

TT

Annons

EU:s chef för utrikespolitik, Federica Mogherini.

Foto: REUTERS Bild 1 av 3

Utrikesminister Margot Wallström (S).

Foto: PONTUS LUNDAHL/TT Bild 2 av 3

Statsminister Stefan Löfven (S).

Foto: TT Bild 3 av 3
Annons
X
Annons
X