Annons
X
Annons
X

”Ara har vållat oss stor skada”

Ara Abrahamian kan vänta sig ett kyligt mottagande i OS-kvalet. ”Abrahamian har vållat oss stor skada”, säger internationella brottningsförbundets (Fila) ordförande Raphael Martinetti till SvD inför kvalet som i morgon inleds i Bulgarien.

(uppdaterad)
[object Object]
Ara Abrahamian ansåg sig bortdömd i Peking-OS. Foto: ED WRAY/AP

Från svenskt håll finns det till och med oro för att den snart 37-årige veteranen ska myglas bort från sommarens London-OS.

”Det finns anledning att ha farhågor för att han alltid kommer att ligga dåligt till hos domarna”, sa Glenn Östh, sportchef i Sveriges olympiska kommitté (SOK), till SvD då det tidigare i år blev känt att Abrahamian satsade på comeback.

Raphael Martinetti menar att det saknas grund för Ösths farhågor:

Annons
X

–Sveriges olympiska kommitté ska inte tro att Abrahamian kommer att bli orättvist behandlad utan han kommer att behandlas som alla andra brottare, säger Fila-ordföranden.

SOK:s oro delas ändå av flera brottningsledare men ingen vill tala öppet om det av rädsla för att Abrahamians situation då skulle kunna försvåras ytterligare i OS-kvalet.

Tre kval väntar, det första med start i dag i Sofia och för att säkra en tredje rak OS-start måste Ara Abrahamian gå till final.

Stäng

SvD:s NYHETSBREV – dagens viktigaste nyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Vad tror du om hans möjligheter att kvala in?

  –Generellt är det svårt för en idrottare att komma tillbaka till toppnivå efter mer än två års uppehåll, säger Martinetti.

  –Abrahamian var en fantastisk idrottare men jag vet inte om han fortsatt att träna eller inte. De sista faserna i ett OS-kval är tufft eftersom konkurrensen är mycket hård.

  Även om Fila-ordföranden garanterar att Ara Abrahamian inte ska motarbetas låter han förstå att skandalen i Peking-OS (se fakta) för fyra år sedan varken är glömd eller förlåten.

  –Då Abrahamian vände sig till Court of Arbitration for Sport (Idrottens skiljedomstol, SvD:s anmärkning) skadade han Fila.

  Vad har Fila lärt sig av det som hände i Peking?

  –Jag och medlemmar i Filas domarråd har sett matchen på video åtskilliga gånger och alla menar att allt sköttes enligt reglerna.

  Vad hoppas du att Abrahamian har lärt av det som hände?

  –Jag hoppas att han och de andra som felaktigt anklagade Fila har haft tid att lära sig reglerna bättre under Abrahamians uppehåll, säger Filas ordförande som är beredd att ge svensken att speciellt mottagande i London-OS.

  –Jag skulle helt enkelt be honom att respektera reglerna och Fila-domarnas bestämmanderätt.

  Annons
  Annons
  X

  Ara Abrahamian ansåg sig bortdömd i Peking-OS.

  Foto: ED WRAY/AP Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X