Annons
Krönika

Anders Rydell:Är vi dummare när vi lyssnar än när vi läser?

”Komplicerat, vackert eller metafortungt språk kan krångla till det när man står på en buss eller klipper gräset samtidigt”, säger en företrädare för Storytel.
”Komplicerat, vackert eller metafortungt språk kan krångla till det när man står på en buss eller klipper gräset samtidigt”, säger en företrädare för Storytel. Foto: Henrik Montgomery/TT

I steget mellan papper och ljud blir den seriösa sakprosan lidande. Vem kommer i framtiden att våga satsa på mödosamt framforskade fakta – när ljudboksförlagen satsar på lättsmälta kortformat?

Under strecket
Publicerad

Bara hälften av fjolårets nominerade böcker i fackboksklassen har blivit ljudbok.

Foto: Anders Wiklund/TT

För tio år sedan blev jag och min författarkollega Sam Sundberg kontaktade av en liten startup i Stockholm. Vi hade precis givit ut vår bok ”Piraterna” – en berättelse om den svenska fildelningsrörelsen. Startupen, som bestod av ett par personer inträngda i ett garderobsstort rum på Stureplan, satsade på något så obskyrt som ljudböcker – något som vid den tiden mest förknippades med lådor packade med cd-skivor som krängdes på bensinmackar.

De trodde på att hoppa över det steget, och ville uppmuntra människor att lyssna direkt via datorn eller telefonen i stället. Att de också trodde på att göra en faktatung bok om upphovsrättshistoria till ljudbok kändes lovande. De ville sprida den billigt till så många som möjligt. Det kändes som framtiden – och det var det naturligtvis. Den lilla startupen i garderoben äger numera Sveriges äldsta förlag och har över en miljon betalande prenumeranter.

Annons
Annons
Annons