Är USA demokratiskt?

Hur kan man säga att USA är en demokrati när det inte är personer som väljer en president utan elektorröster. När inte den som får flest personröster utan den som får flest elektroröster vinner, då kan man väl inte kalla det demokrati?

Varför har USA kvar den här typen av röstning? Länder med många fler medborgare väljer sina ledare via personröster. /Kenny Ottosson

Under strecket
Publicerad
Frihetsgudinnan.

Frihetsgudinnan.

Foto: AP
Annons

Det är vad vi i medierna brukar kalla en bra fråga. Systemet med elektorer är fastställt i författningen och betyder att det dels betraktas som heligt i stora grupper, dels är mer eller mindre omöjligt att ändra.

Man kan naturligtvis diskutera huruvida det är demokratiskt eller inte med elektorer (personligen tycker jag att det är värre att inte alla röstberättigade medborgare automatiskt får röstkort i brevlådan), men de fäller sina röster i enlighet med resultatet i det s k folkvalet (popular vote) i vad som i princip utgör enmansvalkretsar. I Maine och Nebraska har ett slags proportionerlig fördelning av elektorerna införts.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons