X
Annons
X
Litteratur
Recension

Det som en gång var Är tekniken på väg att föra oss mot katastrof?

Premium

Helena Granström beskriver en samtid där objekt får ersätta kärlek och staden tillintetgjort naturen. Isabelle Ståhl läser en lärd och tankeväckande, men bitvis objektifierande, essä.

Helena Granström.
Helena Granström. Foto: Sofia Runarsdotter

Den ekologiska katastrof vi ofrånkomligen rör oss mot börjar redan i spjälsängen. I informationsbroschyrer uppmanas föräldrar att inte ta upp barnet som skriker i sängen utan låta det ligga kvar och förse det med en napp. Denna tro på att verklig närhet går att ersätta med döda ting grundlägger ett teknologiskt och kroppslöst förhållande till världen. Detta stärks av en välfärdspolitik som förutsätter att vi lämnar våra barn till främlingar efter deras första levnadsår, ”en idé om kvinnans frigörelse som likställt moderskap med förtryck”. Allt detta enligt Helena Granströms nya bok “Det som en gång var”, en civilisationskritisk essä med bilder av naturfotografen Marcus Elmerstad.

Helena Granström är född 1983, författare och skribent med bakgrund inom fysik och matematik som tidigare publicerat böcker som “Hysteros" (2013), "Infans" (2011) och "Det barnsliga manifestet" (2010). Nya “Det som en gång var" gör upp med föreställningen om vårt oberoende av naturen och frågar hur vi kan leva med kunskapen om förstörelsen av vår livsmiljö. Den filosofiska och debatterande texten sammanvävs med en skönlitterär berättelse om en kvinna, Helena, som ger sig ut på fjällvandring och tvingas möta sina egna föreställningar om naturen.

Helena Granström.

Foto: Sofia Runarsdotter Bild 1 av 6

Bildjournalisten Marcus Elmerstad har tagit fotografierna, av hotade svenska naturmiljöer, till ”Det som en gång var”. Här: Kiruna.

Foto: Marcus Elmerstad Bild 2 av 6

Falbygden.

Foto: Marcus Elmerstad Bild 3 av 6

Ore.

Foto: Marcus Elmerstad Bild 4 av 6

Vättern.

Foto: Marcus Elmerstad Bild 5 av 6

Rönnbäck.

Foto: Marcus Elmerstad Bild 6 av 6
Annons
X
Annons
X
Annons
X